1. Deconectează aparatele pe care nu le folosești
Multe aparate electrocasnice și dispozitive electronice (televizoare, încărcătoare de telefoane mobile, notebook-uri), consumă energie chiar și atunci când sunt oprite dacă sunt conectate la priză. Prin urmare, ideal este să le deconectezi cu totul atunci când nu le utilizezi. Așa vei avea șansa de a avea o factură la energia electrică mai mică.
2. Stinge luminile în încăperile pe care nu le folosești
Poate suna banal, dar aprinderea luminilor inutil face o diferență la sfârșitul lunii.
O modalitate practică și simplă de a le aminti și de a-i educa pe cei care împart casa cu tine este să pui autocolante sau alte semne în jurul întrerupătoarelor din casă cu mesaje educaționale pentru a atrage atenția și a ajuta la crearea obiceiului de a economisi.
3. Optează pentru corpurile de iluminat cu led
Înlocuirea becurilor incandescente cu cele cu leduri este o atitudine foarte eficientă pentru economisirea energiei. Ele sunt cu atât mai bune cu cât sunt și reciclabile. Plus că nu prezintă nici probleme de toxicitate.
4. Folosește prioritar lumina naturală
Soarele este cel mai bun prieten al tău, așa că nu ezita să folosești lumina diurnă deschizând draperiile și ferestrele pentru a lucra, a citi sau a-ți petrece timpul liber.
5. Folosește aparate electrocasnice economice
La achiziționarea sau schimbul de produse electronice, optează pentru cele care au sigiliul de eficiență energetică, care consumă mai puțină energie electrică.
Cele mai citite articole
6. Atenție la dușul electric!
Dușurile electrice fac parte, fără îndoială, din categoria celor mai mari consumatori de electricitate în casele noastre. Din acest motiv, merită să verifici posibilitatea instalării dușurilor cu gaz sau solare în locuințe. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci reducerea timpului de spălat este recomandată, ceea ce va contribui și la un consum mai mic de apă.
7. Fii cu ochii pe frigider!
Pentru a maximiza utilizarea acestui aparat, nu sprijini niciodată frigiderul de pereti. Păstrează-l bine igienizat și verifică frecvent garniturile, curățându-le cu o cârpă umedă. Urmărește și orificiile de aerisire ale congelatorului, care trebuie să fie libere, spre a nu compromite circulația acestuia. Reglează intensitatea răcirii în funcție de volumul de alimente depozitate în frigider și, de asemenea, în funcție de perioada anului.
8. Instalează senzori de lumină
Senzorii de lumină permit luminilor să se stingă automat atunci când nu este nimeni în cameră. Aceasta este o investiție utilă și contribuie foarte mult la economisirea energiei, in special pentru scări și holuri.
9. Vopsește pereții în culoare deschisă
Evita să văruiești pereții și tavanele în culori închise, deoarece acestea reflectă mai puțină lumină, necesitând becuri mai puternice, care în consecință consumă mai multă energie.
10. Alege un aparat de aer condiționat inteligent
Atunci când cumperi dispozitivul, acordă atenție modelelor care dispun de tehnologie Inverter, care reduce consumul de energie atunci când detectează că o cameră are nevoie de mai puțină răcire sau mai multă încălzire. Menținerea temperaturii între 21 și 23 grade Celsius și curățarea regulată a filtrelor aparatului sunt alte sfaturi bune de a reduce valoarea facturii la electricitate.
Intră pe www.cezinfo.ro pentru alte idei de economisire a energiei electrice acasă!