5 lucruri care merită știute despre Dracula

Autor: Ziarul Top

Dracula este unul dintre cele mai cunoscute personaje din Europa și unul dintre motivele pentru care foarte mulți străini cunosc România. Așadar, e important să știm cât mai multe lucruri despre acest personaj de legendă.

Iată ce merită să știi despre Dracula:

1. Un irlandez i-a dat naștere lui Dracula –  Mitul lui Dracula a fost lansat de scriitorul irlandez Bram Stoker, la finalul secolului al XIX-lea. Acesta a scris o carte cu numele „Dracula”, inspirat de o vedere cu un castel din Transilvania pe care a găsit-o într-o carte din Anglia. Bram Stoker nu a fost niciodată în România și toate cele scrise în cartea sa sunt pură ficțiune. Chiar și așa, mitul lui Dracula s-a dezvoltat considerabil după anul 1930, când au apărut primele filme despre Dracula. De fapt, cât timp a trăit, Bram Stoker nu a apucat să culeagă prea mult laurii creației sale.

Cele mai citite articole

2. Dracula putea avea alt nume – Înainte să ajungă la numele „Dracula”, irlandezul Bram Stoker se gândea să-i dea alt titlu romanului său. În primă fază, varianta a fost „Nemuritorul”. Era, până la urmă, vorba despre un personaj invincibil. Totuși, după ce s-a gândit mai bine, Bram Stoker a luat decizia să renunțe la schițele inițiale și l-a denumit Dracula. Și bine a făcut, deoarece Dracula a ajuns un personaj legendar, cu povești captivante care fascinează pe oricine.

3. Dracula are propriul cazino în România – De la începutul anului 2018, Dracula are și un cazino în țara noastră. Este vorba despre Vlad Cazino, brand aflat în portofoliul gigantului Kindred Group. Casino-ul românesc s-a remarcat în cei aproape trei ani de când se află pe piața din țara noastră printr-o varietate foarte mare de jocuri, indiferent că vorbim de păcănele, mese de ruletă sau blackjack live, jackpot poker sau bingo, toate reunite într-o atmosferă care te îmbie să te distrezi. Și, desigur, toate sub tutela lui Vlad, ambasadorul acestui cazino cu specific românesc.

4. Sunt peste 350 de filme și seriale despre Dracula – Potrivit IMDB, cea mai importantă bază de date de filme din lume, la ora actuală sunt 358 de filme și seriale în care apare și Dracula. Filmul cu cea mai mare notă despre Dracula este un episod din Max’s Midnight Movies, care a apărut pe AXN în 2012. Totuși, cel mai popular film despre Dracula este Bram Stoker’s Dracula, lansat în 1992. Acesta a fost regizat de Francis Ford Coppola, iar din distribuție au făcut parte Gary Oldman, Winona Ryder și Anthony Hopkins. Bram Stoker’s Dracula a avut încasări totale de 82.5 milioane de dolari, sumă impresionantă la vremea respectivă. În acest moment, inclusiv serialul Dracula de pe Netflix este unul dintre cele mai populare despre legendarul personaj.

5. Este Vlad Țepeș Dracula? Foarte multe persoane, când se gândesc la Dracula fac legătura cu fostul domnitor Vlad Țepeș. De fapt, aceasta este doar o legendă. Istoricii au arătat că între Vlad Țepeș și Dracula nu există nicio legătură. Ba mai mult, Vlad Țepeș a trecut doar de câteva ori pe lângă Bran, în drumul către Brașov. Dar atrocitățile de care era în stare în justiția și politica acelor vremuri au făcut însă facilă legătura dintre el și Dracula. În schimb, în cartea lui Bram Stoker, Dracula era un nobil transilvan, un secui descendent al hunului Attila, care locuia în ruinele unui castel situat undeva în Munții Carpați. Dracula lui Stoker era foarte mândru de cultura sa nobilă și a studiat Magia Neagră undeva în preajma orașului Sibiu. De altfel, în cartea lui Bram Stoker nu se face nicio legătură între Dracula și Vlad Țepeș. Așadar, între Dracula și Vlad Țepeș există doar o legătură la nivel de legendă.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE