Brașov, Constanța și Iași: prețurile apartamentelor, pe cartiere, în T2 2019

Autor: Ziarul Top

Brașov, Constanța și Iași: prețurile apartamentelor, pe cartiere, în T2 2019

Brasov constanta Iasi preturile apartamentelor pe cartiere in T2 2019

Deși prețurile apartamentelor din Brașov, Constanța și Iași s-au majorat, per ansamblu, cu mai puțin de 2%, pe zone și cartiere variațiile au fost mai semnificative.

După un avans de 1,7% consemnat în al doilea trimestru din 2019, cel mai recent raport realizat de Analize Imobiliare relevă că apartamentele din Brașov (foto sus) pot fi achiziționate, în medie, cu 1.120 de euro pe metru pătrat în momentul de față. Pe de altă parte, prețurile apartamentelor din Constanța au consemnat un ușor avans, anume 0,2%, până la o medie de 1.140 de euro pe metru pătrat util. După un avans de 0,8%, prețul mediu solicitat pentru un apartament în Iași a ajuns, trimestrul trecut, la pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru pătrat.

Citește și: București, Cluj și Timișoara: prețurile apartamentelor, pe cartiere, în T2 2019

Brașov:

Ca și în celelalte centre regionale, în majoritatea cartierelor orașului de la poalele Tâmpei au avut loc creșteri de preț, chiar dacă acestea au fost destul de temperate și nu au depășit pragul de 4% – cu atât s-au apreciat, spre exemplu, locuințele din Centrul Istoric-Centrul Civic-Ultracentral-Dealul Cetății (până la o medie de 1.300 de euro pe metru pătrat), dar și cele din Griviței (până la 1.120 de euro pe metru pătrat). Pe de altă parte, ieftiniri au fost consemnate în Drumul Poienii (-9%, până la 1.790 de euro pe metru pătrat), Noua-Dârste (-3%, până la 980 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Schei-Stupini (-1%, până la 1.130 de euro pe metru pătrat).

Brasov constanta Iasi preturile apartamentelor pe cartiere in T2 2019

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, apartamentele disponibile spre vânzare sunt mai scumpe acum în majoritatea zonelor Brașovului; interesant este că marjele de creștere sunt, de cele mai multe ori, de două cifre, iar cea mai mare diferență, de 13%, poate fi observată în Centrul Istoric-Centrul Civic-Ultracentral-Dealul Cetății. Excepție de la regulă face doar zona Drumul Poienii, unde pretențiile vânzătorilor de apartamente sunt cu 13% mai mici decât în urmă cu un an.

Cauți un apartament în Brașov? Click pentru a vedea ofertele disponibile!

Constanța:

Spre deosebire de celelalte centre regionale analizate, în orașul de la malul mării pretențiile vânzătorilor au stagnat în majoritatea zonelor analizate. În celelalte au avut loc creșteri ușoare de preț, respectiv 3% în arealul Central-Ultracentral-Peninsula, 2% în I.C. Brătianu-Brătianu-Energia, 1% în arealul Faleză Nord-Trocadero-City Park Mall-Capitol-Delfinariu și tot 1% în zona CET-Anda. Pe de altă parte, pe litoral nu au avut loc, în ultimele trei luni, scăderi de prețuri.

Cele mai citite articole

Brasov constanta Iasi preturile apartamentelor pe cartiere in T2 2019

Piața constănțeană poate fi considerată, practic, cea mai stabilă dintre marile centre regionale analizate; acest fapt este vădit și de evoluția anuală a prețurilor pe zone: deși în majoritatea cartierelor pot fi observate creșteri, acestea sunt ușoare și nu depășesc pragul de 5% (această diferență fiind valabilă în I.C. Brătianu-Brătianu-Energia). În zona Central-Ultracentral-Peninsula, apartamentele sunt cu 3% mai scumpe decât în urmă cu un an (avans ce a avut loc, însă, doar în ultimele trei luni), iar în Faleză Nord-Trocadero-City Park Mall-Capitol-Delfinariu, diferența este de 2%.

Aici găsești apartamente de vânzare în Constanța!

Iași:

În majoritatea cartierelor orașului din nord-estul țării au fost consemnate variații pozitive ale așteptărilor vânzătorilor: cel mai mare avans, în cuantum de 8%, a avut loc în zona Podul de Fier-Moara de Vânt (până la 1.190 de euro pe metru pătrat), dar, în rest, creșterile nu au depășit pragul de 3%. Excepție de la tendința ascendentă a făcut zona Centrul Civic-Gară-Central-Ultracentral, unde locuințele s-au ieftinit cu 2%, până la 1.330 de euro pe metru pătrat util; totodată, prețurile au stagnat în zonele Copou, Tătărași-Tudor Vladimirescu și Bucium-Galata-Mircea cel Bătrân.

Brasov constanta Iasi preturile apartamentelor pe cartiere in T2 2019

Față de perioada similară din 2018, pretențiile proprietarilor sunt, în general, mai mari acum, cele mai mari diferențe anuale putând fi observate în zonele Podul de Fier-Moara de Vânt (+8%), Centrul Civic-Gară-Central-Ultracentral (+6%) și, respectiv, Nicolina-Cug-Frumoasa-Baza 3 (tot +6%). Doar în Tătărași-Tudor Vladimirescu apartamentele sunt mai ieftine (cu 2%) decât în urmă cu un an – asta în vreme ce, în zona Copou, prețul mediu solicitat se află la același nivel, respectiv 1.200 de euro pe metru pătrat util.

Vezi ofertele de apartamente din Iași!

Sursa: Imobiliare.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE