Bucătăria este una din cele mai importante și utilizate încăperi dintr-o locuință, pentru că aici se pregătește și se servește masa. În prezent, bucătăriile open space dau noi atribuții încăperilor moderne, transformându-le în spații frumoase de socializare. Dar pentru o bucătărie funcțională, ușor de întreținut și de curățat, ai nevoie de finisaje potrivite pentru care te poți inspira din rândurile de mai jos:
Amenajează bucătăria cu finisaje moderne
O bucătărie modernă și elegantă se poate contura ușor în jurul unui finisaj sofisticat din mozaic cu piatră onix. Acesta se evidențiază și din punct de vedere estetic dar și datorită proprietăților remarcabile de durabilitate și rezistența la condens și umiditate. Mozaicul cu piatră onix poate fi utilizat în zona pereților, pentru a accentua și a delimita zona de lucru unde gătești, dar și pentru a oferi bucătăriei un aer deosebit, contemporan.
Aceste zone verticale placate cu piatră onix sunt frumoase și ușor de întreținut, însă ar trebui să acorzi o atenție specială blaturilor din onix, pentru că acestea sunt destul de fragile Astfel, trebuie să fii atent când așezi obiecte grele pe marginea blatului, să nu tai nimic direct pe blat și să nu-l lovești, să nu așezi vasele fierbinți pe el și să ai grijă să nu verși lichide acide pe suprafața sa. Chiar și în aceste condiții, frumusețea sa „face toți banii“.
Susa foto: https://www.piatraonline.ro/blat-granit-majestic-white-polisat-250-x-65-x-3-cm
Amenajează bucătăria cu finisaje tradiționale
Cele mai citite articole
Finisajele tradiționale precum faianța și gresia sau vopseaua lavabilă rămân opțiuni practice pentru amenajarea unui bucătării ușor de întreținut, mai ales dacă ai un buget mai mic în care trebuie să te încadrezi. Aceste finisaje clasice se potrivesc bucătăriilor simple, minimaliste, fără exigențe majore. Avantajul lor cel mai mare este acela că sunt ușor de curățat și întreținut cu detergenți obișnuiți. În ceea ce privește estetica, poți, de exemplu, să transformi zonele de lucru în spațiu de accent, folosindu-te de culori vibrante, de dispunerea plăcilor de faianță în zigzag, de forme geometrice variate etc.
Bucătărie îmbrăcată în tapet rezistent la apă
Tapetul este un material mai puțin folosit în bucătărie, în primul rând pentru că există numeroase preconcepții în jurul său, cum ar fi faptul că se poate desprinde cu ușurință de pereți din cauza condensului care se formează inevitabil în zona de gătit. Cu toate acestea, tapetul modern este rezistent la apă, uzură, căldură și umezeală, devenind astfel un material original care te poate ajuta să dai un aspect nou, primitor și extravagant bucătăriei tale. Vei găsi numeroase opțiuni de tapet, cu modele și culori îndrăznețe, care se pot folosi pentru un singur perete din bucătărie sau care pot delimita bucătăria tip open space de living.
Optează pentru finisaje mate în bucătărie
Finisajele lucioase și mate pot oferi un plus de eleganță bucătăriei, iar ele sunt ușor de curățat, întreținut și igienizat periodic. Se pot folosi separat sau combinate în schema de design a unei bucătării moderne. Finisajele mate au proprietăți antilipire și antialunecare, prevenind micile accidente neplăcute ce pot apărea în orice bucătărie.
Amenajează bucătăria cu finisaje din lemn
Lemnul clasic, cu finisaje moderne, reprezintă o altă soluție funcțională și practică pentru bucătăriile ușor de curățat și de întreținut. Finisajele din MDF, PAL, lemn stratificat sunt opțiuni tradiționale pentru bucătăriile calde și rezistente. Mobilierul și finisajele din lemn se curăță cu ușurință și se întrețin foarte bine, lemnul fiind unul dintre cele mai rezistente materiale pentru bucătăriile moderne. Mai nou, finisajele din lemn pot fi folosite în bucătărie în combinație cu suprafețe lucioase din sticlă securizată.
Cei mai mulți dintre noi ne dorim bucătării moderne extrem de frumoase, însă nu trebuie să uităm că acest spațiu este deseori folosit intens pentru gătit sau pentru alte activități conexe. Prin urmare, nu trebuie să pierdem din vedere alegerea finisajelor practice, ușor de întreținut, pentru a ne putea bucura de spații deosebite, cu mai puțin timp și efort pentru curățarea și întreținerea lor.