București, Cluj și Timișoara: prețurile apartamentelor, pe cartiere, în T2 2019

Autor: Ziarul Top
Bucuresti Cluj Timisoara preturile apartamentelor pe cartiere in T2 2019
Suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente din Capitală se situează la 1.310 euro/mp util

Față de Cluj și Timișoara, prețurile apartamentelor din București au consemnat, pe zone și cartiere, variații mai importante – atât pozitive, cât și negative.

Potrivit celui mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare, evoluția prețurilor din cele mai mari piețe imobiliare ale țării, anume București, Cluj și Timișoara, ilustrează menținerea tendinței de stabilizare a rezidențialului autohton. În București, prețul mediu solicitat de către vânzătorii de apartamente a consemnat o scădere de 0,8% în al doilea trimestru al anului, ajungând la o valoare de 1.310 euro pe metru pătrat util (față de 1.320 de euro pe metru pătrat). După un avans de 0,7% față de cele trei luni anterioare, pretențiile vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca au ajuns, în al doilea trimestru din 2019, la o medie de 1.570 de euro pe metru pătrat util (de la 1.560 de euro pe metru pătrat). În urma unui avans de 1,2%, prețul mediu solicitat pentru un apartament din Timișoara a ajuns, în al doilea trimestru din 2019, la o medie de 1.210 euro pe metru pătrat util.

Citește și: Brașov, Constanța și Iași: prețurile apartamentelor, pe cartiere, în T2 2019

Iată cum au evoluat prețurile apartamentelor pe zone și cartiere în aceste trei mari orașe ale țării:

București:

Raportat la zone și cartiere, în Capitală au fost consemnate variații de preț importante, atât pozitive, cât și negative. Cel mai afectat de scăderi a fost arealul de centru-nord, în vreme ce creșterile au avut loc și în așa-numitele cartiere „muncitorești”. Astfel, cel mai mare declin al prețurilor solicitate de către vânzători, în cuantum de 9%, a avut loc în cartierul Ștefan cel Mare, unde apartamentele au ajuns la o medie de 1.500 de euro pe metru pătrat util. Pe locul al doilea în clasament se situează zona Herăstrău-Nordului (cu un minus de 4,6%), urmată de Băneasa (-4,4%, până la 1.610 euro pe metru pătrat), de Dorobanți-Floreasca (-3,7%) și, respectiv, de Victoriei-Romană-Universitate (-3,4%, până la 1.670 de euro pe metru pătrat).

Bucuresti Cluj Timisoara preturile apartamentelor pe cartiere in T2 2019
Pretențiile proprietarilor din Capitală s-au diminuat, per ansamblu, cu 0,8% în T2 2019

Pe de altă parte, cel mai mult s-au apreciat, trimestrul trecut, apartamentele din Giulești, acestea consemnând un avans de 4,9%; pe locul al doilea în clasament se situează locuințele din 1 Mai (+4,5%, până la 1.640 de euro pe metru pătrat), urmate de cele din Crângași (+4,3%, până la 1.230 de euro pe metru pătrat), Ferdinand (+3,9%, până la 1.330 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Tineretului-Timpuri Noi (+3,6%, până la 1.540 de euro pe metru pătrat).

În ciuda variațiilor de preț consemnate în al doilea trimestru al anului, clasamentul cartierelor bucureștene cu cele mai scumpe apartamente a rămas, în esență, neschimbat. Astfel, pe primul loc se situează tot Herăstrău-Nordului, unde pretențiile vânzătorilor au coborât la o valoare 2.440 de euro pe metru pătrat util (față de 2.560 de euro pe metru pătrat). Următoarele locuri sunt ocupate de Kiseleff-Aviatorilor, cu 2.270 de euro pe metru pătrat util (de la 2.340 de euro pe metru pătrat), de Dorobanți-Floreasca (cu 2.110 euro pe metru pătrat util, de la 2.190 de euro pe metru pătrat), de Aviației (cu 1.860 de euro pe metru pătrat, de la 1.920 euro pe metru pătrat util) și, respectiv, Unirii (cu 1.750 euro pe metru pătrat, la fel ca trimestrul trecut).

În clasamentul zonelor bucureștene cu cele mai ieftine apartamente, poziția fruntașă este ocupată de Ghencea (cu o medie de 890 de euro pe metru pătrat), acest cartier fiind urmat de Rahova (cu 950 de euro pe metru pătrat), apoi de Giurgiului (1.030 de euro pe metru pătrat), Giulești (1.050 de euro pe metru pătrat) și Militari (cu 1.060 de euro pe metru pătrat), care a surclasat Drumul Taberei.

Cauți un apartament în București? Vezi ofertele momentului!

Cluj-Napoca:

Pe zone, în orașul de pe Someș au avut loc, în mod predominant, variații pozitive. Cel mai mare avans, în cuantum de 5,9%, a avut loc în zona Iris, unde un apartament a ajuns la o medie de 1.490 de euro pe metru pătrat util. Creșteri au mai fost consemnate și în arealul Central-Ultracentral (+2,4%), în Plopilor (+2,3%), Gheorgheni-Andrei Mureșanu (+2,3%), Baciu (+2,3%), dar și în Grigorescu (+1,9%), Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria (+1,7%), Mănăștur-Borhanci-Câmpului (+1,3%), Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (+0,9%) și, respectiv, Florești (+0,1%).

Bucuresti Cluj Timisoara preturile apartamentelor pe cartiere in T2 2019
Apartamentele din Cluj-Napoca au consemnat un avans trimestrial de 0,7%

Cele mai citite articole

Dintre zonele analizate, trei au consemnat ieftiniri în perioada analizată, pe primul loc situându-se Someșeniul, cu un minus de 5,8% (de la 1.280 la 1.210 euro pe metru pătrat); de menționat este însă că acest cartier a revenit, practic, la nivelul de preț valabil în ultimul trimestru din 2018, după un avans considerabil (de 5,9%) consemnat în T1 2019. Pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au mai diminuat și în Zorilor (-3,4%, până la 1.530 de euro pe metru pătrat), dar și în Bună Ziua-Europa-Calea Turzii (-0,2%, până la 1.480 de euro pe metru pătrat).

În clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca, arealul central și ultracentral se situează, în continuare, pe primul loc, un apartament costând aici, în medie, 1.840 de euro pe metru pătrat util. Această zonă este urmată de Plopilor (unde pretențiile vânzătorilor se ridică la 1.810 de euro pe metru pătrat util), de Gheorgheni-Andrei Mureșanu (1.720 de euro pe metru pătrat util), dar și de Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (tot cu 1.600 de euro pe metru pătrat). La polul opus, cele mai ieftine apartamente pot fi găsite în localitățile limitrofe Florești (880 de euro pe metru pătrat) și Baciu (1.040 de euro pe metru pătrat), acestea fiind urmate de Someșeni.

În majoritatea cartierelor clujene, nivelul actual al prețurilor apartamentelor este mai ridicat decât cel consemnat în perioada similară a anului anterior, cele mai mari diferențe putând fi observate în Iris (+11,4%), în Grigorescu (+8,7%), în Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria (+7,8%), dar și în zona centrală și ultracentrală (+7,5%). Excepție de la regulă face doar cartierul Zorilor, unde apartamentele sunt acum cu 0,6% mai ieftine decât în urmă cu un an.

Click pentru a vedea apartamentele disponibile spre vânzare în Cluj-Napoca!

Timișoara:

La fel ca în Cluj-Napoca, și pe piața din Timișoara au avut loc, în mod predominant, variații pozitive în perioada analizată. Cel mai mare avans, anume +6,6%, a fost consemnat în Torontalului, creșteri mai reduse fiind consemnate în Braytim (+2,5%), Bucovina-Simion Bărnuțiu-Gării-Dorobanților-Mircea cel Bătrân (+2,4%), Central-Bălcescu-Take Ionescu-Piața Maria (+1,3%), Șagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua (+1,3%), Girocului-Soarelui-Buziașului (+1,1%), dar și în Lipovei-Aradului (+0,7%) și în Circumvalațiunii (+0,5%).

Bucuresti Cluj Timisoara preturile apartamentelor pe cartiere in T2 2019
Trimestrul trecut, locuințele din arealul Ultracentral-Medicină-Piața Unirii s-au ieftinit cu 0,7%

Trimestrul trecut, scăderi – ușoare – de prețuri au fost consemnate, în mod interesant, în cele mai căutate două zone ale Timișoarei, acolo unde se găsesc, firește, și cele mai scumpe apartamente. Astfel, după un avans de 3,4% în primele trei luni ale anului, locuințele din arealul Ultracentral-Medicină-Piața Unirii s-au ieftinit în T2 2019 cu 0,7%. O marjă de scădere similară, anume 0,9%, a fost consemnată și în Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion (-0,9%).

În ciuda acestor ieftiniri, cele două zone timișorene continuă să ocupe primele două poziții în clasamentul cartierelor cu cele mai scumpe apartamente, prețul mediu solicitat pentru o asemenea unitate locativă ajungând la 1.500 de euro pe metru pătrat în Ultracentral-Medicină-Piața Unirii și, respectiv, la 1.290 de euro pe metru pătrat în Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion. O caracteristică interesantă a Timișoarei este că, spre deosebire de alte centre regionale, plaja de variație a prețurilor medii cerute pe zone este mult mai restrânsă, majoritatea cartierelor încadrându-se între 1.200 și, respectiv, 1.300 de euro pe metru pătrat util. În afară de zona ultracentrală, excepție de la regulă face doar arealul Șagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua, unde un apartament costă, în medie, 1.170 de euro pe metru pătrat.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, pretențiile vânzătorilor de apartamente sunt mai ridicate acum în toate cartierele Timișoarei. Cel mai mare avans anual, de 7,6%, poate fi observat în Bucovina-Simion Bărnuțiu-Gării-Dorobanților-Mircea cel Bătrân., pe următoarele locuri situându-se Torontalului (+5,8%), Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion (+5,6%), Șagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua (+4,6%) și, respectiv, Girocului-Soarelui-Buziașului (+4,5%). Pe de altă partem, cele mai mici diferențe anuale sunt cele din Central-Bălcescu-Take Ionescu-Piața Maria (+1,3%), Braytim (+1,5%) și, respectiv, Circumvalațiunii (+1,7%). În Ultracentral-Medicină-Piața Unirii și Lipovei-Aradului, apartamentele sunt cu 2,3% mai scumpe decât în urmă cu un an.

Aici găsești oferte de vânzare apartamente în Timișoara!

Sursa: Imobiliare.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE