„Capcane” imobiliare, ep. 9: Facilitățile promise

Autor: Ziarul Top

Capcane imobiliare ep. 9 promisiunea unor facilitati

Facilitățile promise, dar nerealizate, constituie o „capcană” imobiliară mai ales pentru cei atrași de zonele mai noi, de regulă periferice ale orașelor.

În zonele aflate în dezvoltare (incipientă sau mai avansată), vânzările de proprietăți imobiliare – în primul rând terenuri, apoi și locuințe – pot fi mult ridicate de perspectiva unor facilități viitoare. De o importanță deosebită se bucură, în general, promisiunile vizând proiecte de amploare ale autorităților, cum ar fi construcția unei autostrăzi sau a unui aeroport, amenajarea de străzi, extinderea transportului public sau a rețelelor de apă, canalizare, gaz etc. Anumite facilități (cu o sferă de influență mai limitată, însă) se pot număra și pe lista promisiunilor făcute de un dezvoltator rezidențial – cum ar fi deschiderea unor magazine, amenajarea unui parc sau a unui teren de sport în incinta respectivului ansamblu rezidențial.

Cum promisiunile, chiar și cele bine intenționate, pot ajunge să fie nerespectate (sau să nu fie împlinite la timp), iată recomandările experților Imobiliare.ro pentru a te feri de eventuale dezamăgiri din acest punct de vedere:

1. Informează-te cu privire la proiect

Faptul că autoritățile au anunțat, spre exemplu, deschiderea unei autostrăzi în zona care te interesează pentru achiziția unei proprietăți (teren sau casă) reprezintă, desigur, un avantaj important. Nu te baza, însă, doar pe declarațiile oficiale făcute în această privință, ci încearcă să afli cât mai multe: în ce stadiu se află proiectul, dacă beneficiază de finanțare, care ar fi termenul de realizare etc. Ia în calcul, totodată, faptul că asemenea proiecte pot consemna întârzieri semnificative față de termenul de finalizare propus inițial.

2. Analizează activitatea dezvoltatorului de până atunci

Cele mai citite articole

Dacă promisiunea unor facilități vine din partea unui dezvoltator și nu din partea autorităților, lucrurile sunt mai simple. Scopul tău este acela de a analiza activitatea de până atunci a respectivului investitor, vizitând fie ansamblul rezidențial care te interesează (dacă e vorba despre un complex de mai mari dimensiuni, din care o bună parte e deja finalizat), fie alte proiecte similare. Astfel îți vei putea da seama în ce măsură este interesat dezvoltatorul de partea de facilități, care completează componenta rezidențială propriu-zisă a unui proiect.

3. Discută cu vecinii

Un alt pas important, mai ales dacă te gândești să cumperi o locuință într-o zonă aflată în dezvoltare, este să interacționezi cu cei care locuiesc deja acolo. Asta se aplică fie că ești interesat de un apartament, fie, mai degrabă, de o casă. Discuțiile cu vecinii te vor ajuta să-ți formezi o imagine cât mai realistă despre ce ar însemna să locuiești, cu adevărat, acolo, chiar fără facilitățile promise – deocamdată, cel puțin.

4. Ia decizia bazându-te pe situația de acum

Dacă atunci când cumperi un teren o poți face mizând pe potențialul de dezvoltare, în timp, a unei zone, lucrurile stau diferit atunci când vrei să achiziționezi o casă în care să te muți imediat. În asemenea situații, trebuie să te gândești, în mod realist, dacă ești dispus să locuiești acolo pe termen nedefinit, fără a avea la dispoziție facilitățile pe care ai fi tentat să mizezi. Asta pentru că punerea în practică a unor promisiuni din partea autorităților, mai ales când e vorba de proiecte de amploare, poate dura câțiva ani buni. O altă încredere poți acorda, desigur, dezvoltatorilor despre care ai văzut că se țin de promisiuni, aceștia având interesul de a-și finaliza mai repede proiectele (cu tot ce ține de ele).

Sursa: Imobiliare.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE