Ce trebuie sa alegi pentru locuinta ta, sticla securizata sau sticla laminata?

Autor: Vornisa Diana

Atunci cand aveti nevoie de un geam rezistent, fie in scop decorativ sau unul functional, ai de optat intre sticla securizata si sticla laminata. Ambele se califica drept „materiale din sticla rezistente”, putand fi utilizate in interior, luminatoare, balustrade si alte locuri care pot fi considerate periculoase. Cu toate acestea, sticla securizata si cea laminata au avantaje distincte.

Sticla securizata

Sticla securizata este realizata prin incalzirea si racirea unei bucati de sticla standard intr-un cuptor special. Securizarea sticlei reprezinta procesul termic de incalzire a acesteia pana la 700-740 C˚ si de racire rapida pana la temperatura camerei – prin intermediul caruia materialul devine de 5 ori mai dur, fara a-si pierde elasticitatea. O calitate importanta a sticlei securizate este comportamentul acesteia in momentul spargerii; in comparatie cu sticla normala, sticla securizata se sparge in bucatele mici si nu in bucati mari si ascutite. Aceasta este folosita atunci cand se doreste rezistenta la socuri mecanice, rezistenta termica si protectie impotriva riscului de spargere.

Daca se sparge, sticla securizata se descompune in bucati mici, care sunt mai putin susceptibile de a provoca vatamari sau daune decat sticla obisnuita.

Sticla laminata

Sticla laminata este in esenta un ”sandwich” din sticla. Ea este facuta din doua sau mai multe straturi de sticla cu un strat intermediar de vinil intre straturi (ca la parbrizul unei masini). Sticla va avea tendinta de a ramane intreaga si daca unul din straturi se sparge, calificandu-se astfel ca un material din sticla pentru siguranta.

Celalalt avantaj cheie pentru sticla laminata este faptul ca blocheaza 99% din transmisia luminii UV, are proprietati de reducere a sunetului, poate fi taiata si marginile sale pot fi lustruite dupa laminare. Majoritatea vitrinelor magazinelor sunt realizate din sticla laminata. Anumite forme mai groase, cu mai multe straturi de sticla laminata pot fi rezistente chiar si la spargere sau pot fi folosite ca geamuri antiglont.

Deci, pentru rezistenta, sticla securizata este de obicei prima optiune. Pentru flexibilitate, rezistenta la raze ultra violete, securitate si consideratii de sunet, sticla laminata, cum este cea de la Xglas, este insa de preferat. Ambele sunt considerate materiale din sticla pentru siguranta si pot fi obtinute intr-o varietate de grosimi si culori sau nuante. Ambele sunt usor de curatat si de intretinut atunci cand sunt instalate corect.

In mod tipic, produsele din sticla laminata au un pret usor mai ridicat. Claritatea optica atat pentru sticla laminata, cat si pentru sticla securizata este excelenta in oricare dintre aceste produse, ceea ce va va oferi o garantie de multi ani daca alegeti sa le folositi pentru usa de la intrare, de exemplu.

ARTICOLE RELEVANTE

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!