Cum îți scapi copilul de giardioză?

Autor: Ziarul Top

Giardioza (lambliaza) este infecția digestivă cu Giardia lamblia, un parazit microscopic, mai cunoscut și sub denumirea de Giardia intestinalis. Parazitul se transmite de la persoană la persoană pe cale fecal-orală, adică prin consumul de apă sau alimente contaminate cu materii fecale provenite de la persoanele infectate. Concret, condițiile precare de igienă personală și sanitară sunt factori importanți de risc pentru infecția parazitară cu Giardia lamblia și nu numai. Giardioza apare adesea din cauza traiului zilnic în colectivități, cum ar fi creșa/grădinița/școala. Află mai multe despre această infecție și despre cum poți scăpa de giardioza la copii.

Simptomele giardiozei

Deși există cazuri în care giardioza nu produce niciun fel de simptom, de cele mai multe ori pacienții au manifestări digestive evidente, cum ar fi:

  • diaree apoasă, grăsoasă (cu urme de grăsimi), cu un miros extrem de neplăcut;
  • beteorism (balonare);
  • indigestie;
  • greață; 
  • crampe abdominale;
  • oboseală;

Simptomele apar la una până la trei săptămâni de la infectarea cu parazitul. Manifestările pot dura 2-6 săptămâni și, în lipsa tratamentului, duc la complicații, cum ar fi deshidratarea și scăderea în greutate. În cazul copiilor, boala poate produce deficit de creștere, precum și deficiențe nutriționale din cauza absorbției deficitare a unor vitamine și minerale.

Diagnosticul giardiozei

Deoarece simptomele giardiozei se aseamănă cu ale multor altor afecțiuni digestive, procedurile de diagnostic sunt esențiale. Tratamentul corespunzător nu poate fi administrat în lipsa unui diagnostic cert. Prin urmare, copilul trebuie să ajungă cât mai repede la medic dacă prezinta simptomele prezentate. 

Cele mai citite articole

Medicul va recomanda un examen coproparazitologic, pentru identificarea chisturilor de Giardia lamblia in materiile fecale. Pentru că aceștia nu sunt eliminați în mod continuu, se recomandă repetarea examenului coproparazitologic o dată la 7 zile, timp de 4-5 săptămâni. 

Tratamentul giardiozei

Giardioza se tratează doar așa cum prescrie medicul. Unele cazuri se pot vindeca fără tratament, atunci când nu există simptome. Totuși, simptomele pot apărea tardiv, ceea ce impune inițierea tratamentului în cazul identificării infecției. Pentru tratarea infecției cu Giardia lamblia, medicul recomandă în primul rând terapie cu antibiotice: Metronidazol, Tinidazol sau Nitazoxanida. Tratamentul durează 5-7 zile. Terapia nu se recomanda doar pacientului, ci și membrilor familiei, având în vedere că infecția se transmite foarte ușor. De asemenea, medicul poate recomanda și alte medicamente pentru tratarea simptomelor, cum ar fi antispastice. 

Ce poți face acasă

Dacă juniorul tău a fost diagnosticat cu giardioză, este obligatoriu să iei o serie de măsuri. Astfel:

  • asigură-te că juniorul este bine hidratat, fiindcă diareea înseamnă pierdere de lichide și electroliți; optează pentru soluții de rehidratare disponibile în farmacii.
  • include în alimentația copilului alimente sănătoase, bogate în proteine, de preferat carne slabă de pasăre, ouă și pește, dar și cereale preparate termic; evită să-l hrănești cu alimente acide, cum ar fi citricele, roșiile, dar și alte vegetale crude. De asemenea, nu-i da să mănânce preparate care irită stomacul: alimente grase, condimentate, prăjite, carne roșie și produse procesate industrial.
  • menține o igienă riguroasă în casă, pentru evitarea răspândirii parazitului: spală hainele și lenjeriile de pat la temperaturi ridicate și curăță frecvent suprafețele, jucăriile și toaleta; 
  • asigură-te că toate alimentele sunt bine preparate termic;

Prevenirea giardiozei

Giardioza poate fi prevenită cu niște măsuri simplu de pus în aplicare. Pentru asta:

  • învață copilul să se spele regulat pe mâini, în special după utilizarea toaletei și înainte de fiecare masă; 
  • spală temeinic fructele și legumele, înainte de consum;
  • prepară corespunzător alimentele, din punct de vedere termic;
  • beți doar apă îmbuteliată și nu din pârâu sau alte surse necontrolate, dacă mergeți în excursii;
  • spală-ți corespunzător mâinile înainte de a manipula alimente sau ustensile din bucătărie, dar și înainte de a găti;
  • consumă doar apă potabilă aprobată pentru consum de către autorități; 

Prin urmare, giardioza la copii poate cauza complicații care afectează creșterea și dezvoltarea armonioasă. Mergi cu juniorul la medic dacă prezintă simptomele prezentate, pentru un diagnostic și un tratament corespunzător. 

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE