Pentru fiecare dintre noi, confortul este important, însă în același timp și păstrarea unui buget rezonabil pentru o eventuală amenajare este pus în balanță. Să reduci cheltuielile nu înseamnă că trebuie să faci rabat de la calitatea lucrărilor și a produselor, ci să investești rațional, în lucruri care merită cu adevărat. Iată cateva metode prin care poți diminua aceste cheltuieli, astfel încât să reușești să economisești.
Izolează-ți casa
Izolația casei este metoda deosebit de eficientă de a reduce cheltuielile. Izolată, locuința este protejată de intemperii și de schimburi de temperatură la nivelul punților termice. Una dintre cele mai eficiente metode de izolare este cea cu vată minerală. Reține însă că pretul vatei bazaltice difera de cel al vatei de sticlă tocmai pentru că aceasta are proprietăți de izolare cu mult mai bune. Izolațiile cu vată bazaltică au și efect antifonic, drept pentru care vei putea economisi și beneficia de două avantaje ale unui singur produs.
Instalează un sistem performant de încălzire
Ca să nu fii nevoit mereu să plătești pierderi sau alte sume generate de încălzirea convențională, o centrală termică poate fi o soluție mai mult decât potrivită. Poți opta între centralele termice pe peleți, pe lemne sau pe gaz, în funcție de tipul combustibilului pe care îl poți folosi.
De asemenea, și sistemele de încălzire în pardoseală sunt foarte eficiente, acestea oferind suprafețe calde chiar dacă ai amenajat casa cu gresie sau piatră naturală. Atenție, însă! Sistemele de încălzire în pardoseală necesită ajutor specializat din partea specialiștilor care pot monta astfel de dispozitive, iar acest lucru poate însemna, în primă instanță, costuri mai mari.
Montează tâmplărie termopan
Dacă locuința ta are tâmplărie din lemn sau termopan, dar mai veche, ar trebui să iei în calcul instalarea unor sisteme noi. În prezent, opțiunile s-au diversificat foarte mult și îți permit să alegi o multitudine de tipuri de tâmplărie deosebit de rezistentă, finisată în detaliu. La nivel de geamuri poți opta pentru sisteme cu 3, 4 sau 5 camere, care să te protejeze de frig și condens.
Schimbă pardoselile vechi
Cele mai citite articole
Dacă vrei să reduci cheltuielile, mai înainte de orice ar trebui să investești în schimbare. Firește, acest lucru nu înseamnă să cumperi orice, ci să înlocuiești doar lucrurile care nu mai sunt performante funcțional.
Pardoselile fac parte din această gamă pentru că, spre exemplu, unele au o durată limitată de viață.
Parchetul laminat se deteriorează destul de ușor, mai ales într-o cameră cu trafic mare, așa că îl poți înlocui cu varianta stratificată sau din lemn masiv. Aceste tipuri de parchet au durata mare de exploatare, cum este cazul celui din lemn masiv, care rezistă o viață. Parchetul stratificat (cel dublu stratificat, în general) oferă și posibilitatea de a instala un sistem de încălzire în pardoseală, fiindcă se pretează foarte bine din punct de vedere al rezistenței la acest tip de lucrări.
La rândul său, linoleumul poate fi înlocuit cu vinil modular, iar pentru gresie există oricând varianta de piatră naturala sau pardoseli epoxidice. Avantajul schimbării pardoselilor constă în faptul că, noi fiind, vor avea o durată mai mare de exploatare, lucru care te va ajuta din perspectiva cheltuielilor ulterioare.
Aceste câteva detalii te pot ajuta să economisești prin reducerea cheltuielilor. Cu siguranță, este nevoie de efort și de muncă pentru fiecare tip de lucrare în parte, însă în final rezultatul contează, iar acesta este palpabil și mereu în avantajul tău.