Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 6 – Iași

Autor: Ziarul Top

Te afli în căutarea unei locuințe în capitala Moldovei? Conectează-te mai întâi la „pulsul” pieței locale!

După un avans trimestrial de 0,6%, prețul mediu solicitat pentru un apartament din Iași a ajuns, pe final de 2019, la o valoare de 1.020 euro pe metru pătrat – menținându-se, astfel, peste pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat. Fără nicio excepție, cartierele ieșene au consemnat evoluții pozitive ale prețurilor apartamentelor în perioada octombrie-decembrie, potrivit celui mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare și Imobiliare.ro.

Citește și:
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 1 – București
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 2 – Cluj-Napoca
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 3 – Timișoara
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 4 – Brașov
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 5 – Constanța

Și în acest centru regional, variațiile de preț au fost temperate, situându-se, în majoritatea cazurilor, sub pragul de 4%. Cu mai mult de atât, mai exact cu 4,7%, s-au apreciat trimestrul trecut doar apartamentele din zona Copou; acestea au ajuns la o medie de preț de 1.280 de euro pe metru pătrat, ocupând, astfel, locul al doilea în clasamentul celor mai mari prețuri (după arealul Centrul Civic-Gară-Central-Ultracentral, cu 1.340 de euro pe metru pătrat util).

Cele mai citite articole

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare s-au majorat în toate cartierele ieșene. Cea mai mare diferență anuală de preț poate fi observată, la fel ca trimestrul anterior, în zona Nicolina-Cug-Frumoasa-Baza 3: aceasta este singura în care avansul anual este de două cifre – este vorba, mai exact, despre un avans de 11,1%.

Prețurile apartamentelor din Iași, pe zone și cartiere

Cerere versus ofertă

În ultimul trimestru din 2019, interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale (apartamente și case scoase la vânzare pe Imobiliare.ro) din Iași a consemnat, față de perioada similară a anului anterior, o creștere de 40%. În perioada analizată au avut loc, în orașul din nord-estul țării, aproximativ 12.300 de căutări de locuințe. Dintre acestea, mai puțin de jumătate, respectiv 64% din total, au avut ca obiect unități locative nou-construite.

Cât despre oferta de apartamente și case disponibile spre vânzare, în capitala Moldovei a avut loc, pe tot parcursul anului trecut, o scădere de 20,5%, până la 1.010 anunțuri. Ca și în celelalte centre regionale, scăderea anuală a ofertei a fost generată, în bună parte, de diminuarea numărului de proprietăți nou-introduse pe piață, ce s-a cifrat la -35% (în T4 2019 față de T4 2018). La capitolul oferte nou-introduse pe piață, Iașiul ocupă antepenultimul loc în clasamentul marilor centre regionale, cu un total de 450 de anunțuri noi în ultimul trimestru din 2019; spre comparație, în Constanța au fost introduse pe piață 430 de oferte noi, iar în Brașov 410, dintr-un total de 5.910 existent la nivelul marilor orașe.

Sursa: Imobiliare.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE