Enterocolita: cum se manifesta si ce putem face pentru a evita imbolnavirea

Autor: Ziarul Top

Enterocolita este o inflamatie aparuta la nivelul tractului digestiv care afecteaza mucoasa intestinului subtire si a colonului.

Chiar daca prezenta acesteia in randul adultilor este de cele mai multe ori datorata unei infectii, factorii declansatori si cauzele pot varia insa, ceea ce face ca enterocolita sa fie de mai multe tipuri si sa apara la mai multe persoane indiferent de gen sau de varsta.

Cum se manifesta enterocolita

In functie de tipul enterocolitei si de sanatatea generala a fiecarei persoane, semnele si simptomele prezentate pot varia. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca boala afecteaza partea inferioara a tractului digestiv ceea ce inseamna ca exista totusi si anumite simptome generale, care sunt intalnite in orice tip de enterocolita, cum ar fi:

  • Febra;
  • Stare de greata si varsaturi;
  • Diaree;
  • Stare de oboseala;
  • Durere si sangerare rectala;
  • Pierderea poftei de mancare;
  • Crampe si dureri abdominale.

Pe langa aceste semne, fiecare tip de enterocolita poate prezenta si alte simptome specifice cum ar fi:

Simptomele enterocolitei necrozante

Acest tip de enterocolita apare atunci cand inflamatia este acompaniata si de moartea tesuturilor de la nivelul mucoasei. Fiind cel mai des intalnita in randul copiilor si a bebelusilor nascuti prematuri, acesta se poate manifesta prin scaune cu sange, abdomen umflat si decolorat, diaree, febra si tulburari respiratorii.

Simptomele enterocolitei asociate cu utilizarea antibioticelor

Deoarece antibioticele pot reduce si numarul de bacterii benefice, aceasta problema poate duce la raspandirea mai usoara a unor bacterii daunatoare care pot elibera toxine in organism.

Simptomele aparute in urma acestei actiuni pot include oboseala, febra, crampe si balonare, nevoie frecventa de folosire a toaletei etc.

Simptomele enterocolitei hemoragice

Acest tip de enterocolita apare cel mai des din cauza infectarii cu bacteria E. coli. Simptomele prezentate pot include crampe severe, febra si diaree apoasa si cu sange.

Cele mai citite articole

Enterocolita hemoragica poate prezenta complicatii severe daca nu este tratata corespunzator deoarece bacteria poate intra in circulatia sangvina, infectia raspandindu-se astfel si la alte organe.

Evitarea imbolnavirii

Chiar daca unii factori declansatori nu pot fi evitati, este important de stiut totusi cele mai frecvente cauze ale enterocolitei, pentru a putea reduce riscul acolo unde este posibil.

Cauzele enterocolitei

Este posibil ca enterocolita sa apara in urma infectarii cu diferiti patogeni cum ar fi bacterii, virusuri, fungi sau paraziti care patrund in organism prin consumul alimentelor si bauturilor contaminate.

Cateva exemple de patogeni care pot duce la aparitia enterocolitei includ: Salmonella, E. coli, Shigella, rotavirusuri, adenovirusuri sau parazitul Giardia.

Alte posibile cauze ale enterocolitei pot include:

  • Afectiuni autoimune cum ar fi boala Crohn;
  • Anumite medicamente;
  • Boala Celiaca;
  • Tratamentul cu radiatii.

Metode de preventie

Deoarece majoritatea cazurilor de enterocolita apar din cauza infectarii cu diferiti agenti patogeni prezenti in alimente si bauturi contaminate, una dintre cele mai importante metode de a preveni aparitia acestei boli este prin mentinerea in permanenta a unei igiene personale corespunzatoare si axarea pe produse sigure.

Asta inseamna:

  • Spalatul pe maini dupa fiecare folosire a toaletei si inainte de prepararea sau consumul alimentelor si a bauturilor;
  • Mentinerea curata a tacamurilor si a farfuriilor;
  • Mentinerea curata a copiilor prin schimbarea periodica a scutecelor si aruncarea corespunzatoare a acestora fara a intra in contact cu alte suprafete sau obiecte.
  • Axarea pe apa filtrata sau purificata si evitarea surselor expuse cum ar fi rauri sau fantani.

Deoarece o alta cauza a enterocolitei poate fi utilizarea de antibiotice, care poate reduce numarul de bacterii intestinale benefice odata cu cele daunatoare, poti lua in considerare si consumul de probiotice, adica bacterii vii si benefice gasite de obicei in iaurt si alte produse.

Chiar daca exista tratament pentru enterocolita, prevenirea oricarei afectiuni este mult mai usor de realizat decat tratarea ei, ceea ce inseamna ca trebuie sa iei masurile necesare pentru ca tu si familia ta sa fiti cat mai bine protejati. Asigura-te ca respecti activitatile corespunzatoare de igiena si adreseaza-te unui medic specialist daca apar simptome asociate cu aceasta boala.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE