Foto și Video | Descoperire uimitoare. Un palat vechi de 3.400 de ani, găsit în Kurdistanul irakian, datorită secetei

Autor: Ziarul Top

Palatul a făcut parte din Regatul Mitanni, un stat străvechi al hurienilor în nordul Siriei şi sud-estul Anatoliei, potrivit universităţii germane.

Descoperirea a fost făcută în toamna anului trecut, iar arheologii au avut doar trei săptămâni la dispoziţie pentru a examina clădirea de peste 2.000 de metri pătraţi înainte ca nivelul apei din rezervor să crească din nou.

„Am săpat cât de repede am putut”, a declarat Ivana Puljiz, arheolog de la Universitatea din Tübingen. Pe măsură ce nivelul apei a crescut, clădirea a dispărut din nou complet.

Pereţii, făcuţi din cărămidă de lut, măsoară până la doi metri înălţime şi arheologii au găsit înăuntru picturi murale în culori strălucitoare de roşu şi albastru.

De asemenea, în interiorul clădirii au fost găsite şi zece texte cu scriere cuneiformă. Unul dintre ele arăta că palatul a fost la un moment dat parte a vechiului oraş Zachiku, a spus Puljiz.

Cele mai citite articole

Site-ul aparţine regiunii autonome kurde din nordul Irakului. Descoperirea este una dintre cele mai importante făcute în această regiune din ultimele decenii.

Foto: University of Tübingen


Concedieri masive în teatre, după ce Guvernul și Firea au tăiat bugetul instituțiilor culturale! 54 de oameni au fost dați afară de la TNB, 31 de la ARCUB!


Citește mai multe despre descoperire pe Libertatea.

Sursa: Libertatea.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE