Google vs. China: razboiul continua la un alt nivel

Autor: Ziarul Top

Dupa acuzatii reciproce aruncate in ultimul an, conflictul dintre Google si China a trecut la un alt nivel.
Astfel, dupa cum a promis, Google a oprit motorul de cautare gazduit de filiala din China, google.cn, si l-a redirectionat catre site-ul din Hong Kong, google.com.hk, atragand imediat acuzatii furioase ale oficialilor asiatici. „Este legal ceea ce facem si, in plus, aceasta masura va creste accesul la informatie al oamenilor din China”, a declarat David Drummond, directorul departamentului juridic al Google, citat de Financial Times. Ramane de vazut, totusi, cat de legala vor considera aceasta masura autoritatile din tara Marelui Zid. „Speram ca guvernul chinez sa ne respecte aceasta decizie, desi suntem constienti ca serviciile noastre ar putea blocate fi oricand”, a continuat Drummond.
Un oficial chinez a calificat masura drept „total gresita” si a afirmat ca Google a incalcat promisiunea facuta atunci cand a intrat pe piata chineza. Totusi, inca nu sunt semne legate de o eventuala blocare a site-ului Google, desi autoritatile de la Beijing ar putea oricand bloca serviciile oferite google.com.hk.
Intre timp, SUA nu indraznesc sa se bage in conflict. Si cum ar putea s-o faca? Washington-ul nu poate uita nicio clipa ca China este tara straina cu cele mai mari rezerve de dolari: peste 2,4 trilioane. Sa citam din comunicatul formal si fara nicio implicare al Casei Albe: „Regretam ca Google si guvernul chinez nu au putut ajunge la un acord care sa permita Google sa opereze in continuare site-ul google.cn”. Atat! Cu alte cuvinte: Baieti, descurcati-va!
Conflictul dintre Google si China a devenit acut in primavara anului trecut, cand Beijing-ul a blocat accesul la unul dintre site-urile grupului, YouTube. In vara, s-a cerut Google blocarea unor serii de site-uri care nu respectau legile cenzurii impuse de Beijing. La sfarsitul anului trecut, Google a acuzat o serie de atacuri cibernetice, foarte bine organizate, asupra serviciilor oferite de filiala chineza. Ca raspuns, Beijing-ul a acuzat Google ca face propaganda si ca nu a venit in China doar pentru afaceri. Conducerea Google a anuntat ca va intrerupe cenzura autoimpusa in cazul site-ului google.cn si a amenintat ca ar putea iesi definitiv din tara Marelui Zid.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE