1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner

IMM-urile care concurează firmele de IT&C la închirierea de spații în clădiri de birouri

Autor: Ziarul Top

Potrivit datelor Esop, în primul semestru din 2019 IMM-urile au închiriat, preînchiriat și prelungit contracte pentru spații de birouri în suprafață cumulată de 86.870 de metri pătrați. Această cifră marchează un avans de 10% față de aceeași perioadă din 2018.

În perioada analizată, cea mai mare cotă de piață, anume 26%, a fost generată de firmele din domeniul IT&C și BPO (Business Process Outsourcing, n.red.). La mică distanță, însă, companiile care oferă „corporatiștilor” servicii personale și de leisure s-au situat pe locul al doilea ca volum al activității, acestea deținând o pondere de 22% din totalul închirierilor realizate de către IMM-uri (companii cu până la 250 de angajați). Locul al treilea a fost ocupat de firmele din domeniul serviciilor financiare și profesionale (cu o cotă de 21%).

Avans anual de 32% la închirieri

Suprafața totală contractată de firmele orientate spre deservirea angajaților din clădirile de birouri a crescut cu 32% față de aceeași perioadă din 2018. Printre companiile din această categorie se numără operatori de săli de fitness, cabinete medicale sau de înfrumusețare, restaurante, cafenele, baruri, școli și grădinițe private, cursuri de perfecționare, turism etc.

„Remarcăm o creștere continuă a domeniului de servicii pentru corporatiști – servicii personale, pentru angajați și cele de leisure, o piață din ce în ce mai mare de servicii oferite la locul de muncă, în special în zona de parter a noilor clădiri de birouri individuale sau situate în business park-uri din București și din marile orașe ale României. Acest domeniu al serviciilor pentru corporatiști a crescut de cinci ori ca mărime din 2010 și până în prezent și s-a ridicat ca pondere în topul domeniilor de la locurile șase și șapte, în 2010-2011, la locul al doilea în 2018 și în prima jumătate a lui 2019.”

Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC Internațional

Cele mai citite articole

 

Un trend vizibil mai ales în Capitală

Potrivit datelor companiei de consultanță Esop, în prima jumătate din 2019 companiile care prestează servicii pentru corporatiști au ales, cu precădere, clădirile de birouri din București (82%), restul de 18% fiind împărțit între mari orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

Citește și: 2019 poate aduce în București cele mai mari livrări de birouri de până acum

Printre clădirile de birouri alese de firmele care oferă servicii pentru corporatiști în prima jumătate a lui 2019 se numără Equilibrium 1, Record Park, S – Park, Hexagon Office, Iride Park, Swan Office Park, Metroffice, Expo Business Park, Elefterie BC, Forum, Unirii View, Lamda BC, Floreasca 133-137.

Sursa: Imobiliare.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE

1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner