Imobiliarium: 6 din 10 dezvoltatori se așteaptă ca prețurile locuințelor să crească în următorul an. Vezi cu cât!

Autor: Ziarul Top

Imobiliarium: 6 din 10 dezvoltatori se așteaptă ca prețurile locuințelor să crească în următorul an. Vezi cu cât!

Doar 10% dintre participanții la studiu sunt de părere că prețurile vor scadea în aceeași perioadă

Activitatea de dezvoltare imobiliară este în plin avânt pe piața bucureșteană, ceea ce înseamnă că dezvoltatorii mizează pe o cerere (solvabilă!) susținută din partea cumpărătorilor.

Organizatorii târgului Imobiliarium au realizat un studiu despre așteptările dezvoltatorilor privind evoluția prețurilor locuințelor pe baza răspunsurilor pariticipanților la târgul de la Băneasa, din 11-13 octombrie. Conform rezultatelor, 60% dintre participanți se așteaptă ca prețurile locuințelor (raportat la metrul pătrat) să se majoreze în următorul an, marjele de creștere preconizate fiind de până la 10%. Pe de altă parte, circa 30% dintre respondenți consideră că prețurile vor stagna în același interval, în vreme ce doar 10% sunt de părere că acestea vor scădea.

Citește și: Imobiliare.ro lansează prima emisiune imoExpert: Despre evoluția prețurilor și eventualitatea unei crize

Majoritare: proiectele premium și cele middle-class

Potrivit studiului citat, circa 65% dintre dezvoltatorii prezenți la Imobliarium Băneasa construiesc blocuri, 25% au în portofoliu doar ansambluri imobiliare de case/vile, iar aproximativ 10% se axează pe ambele tipuri de locuințe. Mai bine de 60% dintre ansamblurile dezvoltate de participanții la târg se încadrează în segmentele premium și middle-class. Peste 75% dintre respondenți au declarat că sunt prezenți pe piața locală de peste trei ani, restul de 25% având o activitate de până la trei ani.

„Activitatea de dezvoltator imobiliar vine la pachet cu o responsabilitate extrem de mare, deoarece arhitectura orașului este într-o continuă schimbare, iar proiectele noastre sunt parte integrantă din această schimbare. Prin intermediul lor dorim să readucem la viață zone premium ale Bucureștiului și, în același timp, să le sporim și valoarea. Actualmente, ne regăsim în etapa de implementare a proiectelor lansate. Așadar, în ceea ce privește proprietățile noastre de pe Calea Victoriei, suntem aproape de finalizarea lucrărilor pentru primul nostru proiect de spații de birouri – H Victoriei 109 și suntem în curs de finalizare a etapei de consolidare pentru proiectul rezidențial H Victoriei 139 – unul dintre proiecte noastre premium. De curând am demarat lucrările de construcție pentru H Pipera Lake, un ansamblu rezidențial modern, dezvoltat pe malul lacului Pipera, iar anul viitor, în 2020, plănuim să dăm startul lucrărilor la H Eliade 9 Residence, un alt proiect rezidențial din categoria premium. De asemenea, intenționăm să continuăm și investițiile în portofoliul de proprietăți.”

Ana – Maria Pop, Chief Operating Officer al Hagag Development Europe

O piață puternic fragmentată

Din răspunsurile dezvoltatorilor reiese că cele mai mari impedimente întâlnite de la lansarea în România au fost, de-a lungul timpului, birocrația și lipsa forței de muncă, urmate îndeaproape de evoluția imprevizibilă a factorilor externi, precum programul Prima Casă, finanțarea, accesibilitatea mijloacelor de transport.

Cele mai citite articole

„Piața construcțiilor rezidențiale din România a fost și încă este o piață puternic fragmentată, cu foarte puțini jucători capabili să susțină proiecte rezidențiale de mari dimensiuni pe perioade lungi de timp. Impact Developer & Contractor are un istoric relevant, de 28 de ani pe piața rezidențială din România, iar Greenfield Residence a început dezvoltarea acum 12 ani. Proiectele de acest tip sunt excepții pe piața imobiliară din România, pe care predomină proiecte condiționate de spații limitate. Suntem într-o fază de maturizare a pieței, care se manifestă atât prin disponibilitatea și creșterea calității ofertei, dar și prin creșterea gradului de «sofisticare» a nevoilor clienților. Mediul economic stabil favorizează interesul clienților de a fi mai pretențioși și de a cere atât locație bună, dar și calitate, certificări ale proiectului și cât mai multe facilități și beneficii. De aceea, suntem convinși că proiectele noatre curente din București, Luxuria Domenii Residence și Greenfield Residence, vor continua să aibă un avantaj concurențial hotărâtor atât prin prisma unicității proiectelor, dar și prin stabilitatea și încrederea pe care o oferim clienților.”

Răzvan Ionescu, Director de Marketing Impact Developer & Contractor

Citește și: Facilitățile, asul din mânecă al marilor ansambluri rezidențiale. Planurile pentru un proiect ce va ajunge la aproape 6.000 de locuințe

Printre ansamblurile care vor participa la targul Imobiliarium din 11-13 octombrie se numără Neo Timpuri Noi (divizie a One United), AFI City, Parcului 20 (Cordia), Greenfield Residence, Luxuria Domenii Residence, Arcadia Apartments Domenii, H Pipera Lake, Victoriei 139, Cloud 9 Residence, American Village, Valletta Residence, Hils Pallady Apartments, City Point Aviatiei, Atria Urban Resort, Apptown Residence, Swiss Lake Residence, Casa Presei Residence, Satul Scandinav, Metropolitan Residence.

Imobiliare.ro este partener media al târgului Imobiliarium.

Sursa: Imobiliare.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE