În 2020, investițiile în imobiliare pot depăși un miliard de euro. Tot piața de birouri va fi „vedeta”

Autor: Ziarul Top

În 2020, investițiile în imobiliare pot depăși un miliard de euro. Tot piața de birouri va fi „vedeta”

Atingerea acestui prag financiar ar echivala cu o creștere de circa 55% față de volumul consemnat anul trecut.

2020 se conturează a fi cel mai bun an pentru investițiile imobiliare din România din perioada de după criză. „Cu cel mai ridicat nivel din Europa al randamentelor investiționale și în condițiile unui volum de peste jumătate de miliard de euro de tranzacţii care au fost securizate deja şi care urmează să fie finalizate în perioada următoare, volumul investiţiilor imobiliare ar putea depăşi în 2020 un miliard de euro”, apreciază reprezentanții companiei de consultanță Colliers International. Spre comparație, volumul total al investițiilor s-a ridicat, în 2019, la 644 de milioane de euro pe plan local.

Tranzacţii de peste 600 de milioane de euro

Anul acesta, însă, tranzacții de peste 600 de milioane de euro sunt așteptate doar pe segmentul office al pieței locale, se arată în raportul anual lansat de compania de consultanță. Birourile vor fi „vedeta” în materie de investiţii imobiliare, pe fondul unor randamente mai atractive decât în alte țări din regiune și al unei bune performanțe macroeconomice. „Cifra de 600 milioane euro se referă doar la investițiile aflate într-un stadiu avansat, astfel că ar putea fi chiar mai mare până la final de an; include și vânzarea portofoliului NEPI Rockcastle către AFI Europe pentru peste 300 milioane de euro, tranzacție semnată la finalul anului trecut, dar așteptată să se finalizeze în lunile următoare”, explică reprezentanții Colliers.

Citește și:
În materie de investiții imobiliare, 2020 poate fi cel mai bun an de după criză
10 predicții pentru piața imobiliară românească în 2020

Dificultățile în dezvoltarea infrastructurii, o adevărată provocare

Consolidarea subsegmentelor de piață, de la clădirile de birouri clasă A, mergând către abordări cu valoare adăugată și reconversii ale clădirilor existente, aceasta reprezintă principala tendință pentru 2020, apreciază consultanții companiei. De asemenea, și segmentul hotelier ar putea deveni mai activ anul acesta, susținut de planurile de extindere ale branduri internaționale.

„Există o mare discrepanță între viteza dezvoltărilor private și viteza, sau mai exact lipsa ei, cu care autoritățile construiesc infrastructura necesară, în special în București. Din cauza traficului din Capitală, la care se adaugă anumite zone de birouri deja supraaglomerate, chiriașii, dezvoltatorii și investitorii au început să se uite cu atenție la zone noi, subdezvoltate, dar mai ușor de accesat, chiar dacă sunt poate mai departe de centrul orașului sau de zonele tradiționale de afaceri. Deschiderea de noi subpiețe vine cu provocări, care vizează în special negocierea cu autoritățile pe subiecte precum infrastructura relevantă și schimbarea destinației terenurilor. Iar toate acestea trebuie discutate înainte de achiziția unui teren.”

Francisc Peli, Managing Partner la casa de avocatură PeliPartners

Dedeman a încheiat cea mai mare tranzacție din 2019

Pe parcursul lui 2019, piaţa de birouri a atras peste 60% din volumul tranzacționat la nivel național, Bucureştiul şi Cluj-Napoca fiind cele mai dinamice oraşe din acest punct de vedere. Cea mai mare tranzacție din 2019 a fost încheiată de către retailerul român de bricolaj Dedeman, care a cumpărat complexul de birouri The Office din Cluj-Napoca de la grupul de investiții NEPI Rockcastle și antreprenorul timișorean Ovidiu Șandor, la un preț estimat la 130 de milioane de euro.

Alte tranzacții office relevante au fost achiziția, cu 70 de milioane de euro, a birourilor America House de către grupul financiar american Morgan Stanley și ADD Value Management, consiliate de Colliers, de la francezii de la AEW, dar și achiziția celei de-a treia clădiri a Oregon Park de către Lion’s Head Investments de la Portland Trust, pentru o valoare estimată de 57 de milioane euro.

Cele mai citite articole

La capitolul dealuri importante, de menționat ar fi achiziția birourilor Liberty Technology Park, din Cluj, de către fondul White Star şi o universitate americană, consiliată de Colliers International, precum și tranzacția semnată de Corporate Finance House Group, investitor cu sediul central în Liban, care a cumpărat clădirea de birouri Day Tower din Bucureşti, dezvoltată de grecii de la Day Group.

Citește și: „Vin americanii”… în imobiliare! Trei tranzacții importante încheiate toamna aceasta

„Faptul că ponderea Bucureștiului în raport cu orașele regionale s-a schimbat de la 80-20% în 2018 la 48-52% în 2019 este un indiciu clar al tranformărilor majore din economia României. Un alt aspect pozitiv al anului trecut a fost că am avut investitori noi implicați în tranzacții locale. Activele locale au atras interes din partea investitorilor din Orientul Mijlociu și Îndepărtat, precum și din SUA și Europa de Vest. Fondurile sud-africane și investitorii autohtoni au fost însă cei mai activi, implicându-se în aproape 28% din totalul tranzacţiilor.”

Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers Internațional

Tranzacțiile pe retail, un sfert din total

Tranzacțiile din sectorul retail au reprezentat aproape 24% din volumul total de investiții din 2019. Achiziția participației Prime Kapital într-un portofoliu de opt centre comerciale de către partenerul de joint-venture MAS Real Estate, pentru 113 milioane euro, a fost cea mai mare tranzacție care a avut loc în România anul trecut în acest sector, conform raportului lansat de Colliers International. O altă tranzacție importantă a fost încheiată de Indotek Group, care a cumpărat Promenada Târgu Mureș, valoarea tranzacției fiind estimată la 40 de milioane de euro.

Sectorul industrial a avut o performanță mai modestă în 2019, reprezentând sub 10% din investițiile realizate. Cea mai relevantă tranzacție a fost achiziționarea parcului logistic A1 Bucharest Park de la km 13 al autostrăzii A1 de către CTP, cel mai mare proprietar de spații industriale, pentru aproximativ 40 de milioane de euro. De altfel, piaţa locală a spaţiilor industriale şi logistice are randamentele cele mai ridicate din regiune, de până la 8,25% – față de 6,50% în Varșovia, 7% în Budapesta sau 5,25% în Praga.

Citește și: Stocul autohton de spaţii industriale şi logistice se poate dubla în următorii ani. Deocamdată, suntem departe de alte țări din regiune

La nivelul Europei Centrale si de Est (CEE), piața locală a atras anul trecut aproape 7% din volumul total de investiții de circa 13,4 miliarde de euro. Polonia s-a menţinut lider în regiune pe piaţa de investiţii, cu o pondere de circa 55% din total și un volum investițional de circa 7,4 miliarde de euro, urmată de Cehia (24%) și Ungaria (13%). Cel mai activ sector a fost, și la nivel regional, tot cel de spații de birouri, cu o pondere de 51% din volumul total de investiții, urmat la o distanță destul de mare de cel de retail (23%), în vreme ce sectorul de spații industriale și logistice a avut o pondere de 13% din total.

Sursa: Imobiliare.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE