Investitorii (instituționali) din imobiliare se arată precauți când vine vorba de încheierea unor tranzacții, iar procesele de due-diligence sunt foarte detaliate.
Cel mai recent raport al companiei de consultanță imobiliară JLL arată că, cel puțin din punctul de vedere al apetitului pentru achiziții din partea investitorilor instituționali, piața imobiliară locală rămâne stabilă. „În contextul în care în ultima perioadă se vehiculează informații despre o încălzire accentuată a pietei de investiții imobiliare locale, datele privind primul semestru arată că fost închise doar patru tranzacții de peste 10 milioane de euro în acest interval, iar peste 70% din volumul de 340 de milioane de euro a fost generat de doar două tranzacții (The Office și portofoliul de centre comerciale al Prime Kapital)”, arată reprezentanții companiei.
„Este adevărat că există un număr crescut de tranzacții în diverse stadii de negociere pe piața de investiții, care este posibil să ducă piața la cel mai mare volum de după 2014, spre 1,2 miliarde euro. Cu toate acestea, cumpărătorii rămân foarte atenți și procesele de due-diligence sunt foarte detaliate.”
Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România
Focus pe birouri și pe alte orașe decât Bucureștiul
Cele mai citite articole
Potrivit reprezentanților JLL, prima jumătate a acestui an a demonstrat că există lichiditate în orașele secundare pentru produse de calitate, instituționale. Acest fapt este susținut atât de cea mai mare tranzacție din acest interval de timp, respectiv vânzarea The Office din Cluj Napoca, cât și de faptul ca 70% din volumul total de investiții s-a îndreptat spre alte orașe decât Bucureștiul. „Peste jumătate din investițiile din primul semestru au vizat clădiri de birouri, tendință care ne așteptăm să continue și în perioada următoare, birourile rămânând cea mai lichidă clasă de active imobiliare în prezent”, adaugă consultanții companiei.
În primele șase luni din 2019, piața investițiilor din Europa Centrală și de Est a depășit 5,47 miliarde de euro și a fost dominată, la fel ca anii anteriori, de Polonia și Cehia, care au atras, cumulat, 80% din volumele investiționale. Pe plan regional, România și Cehia sunt sigurele țări care au înregistrat creșteri ale investițiilor, în condițiile în care în Polonia, Ungaria și Slovacia au avut loc scăderi.
Expansiunea comerțului online: avantaj pentru industrial
În ultimele 12 luni, în România prețurile pentru proprietăți industriale și de birouri au crescut, ceea ce a făcut ca randamentele pe industrial să se comprime cu 50 de puncte de bază, iar cele de pe piața de birouri cu 25 puncte de bază. Prețurile pe segmentul de retail au rămas, însă, la același nivel. „Evoluția de mai sus este în concordanță cu trendurile regionale si globale, unde apetitul investitorilor este în creștere pentru proiecte industriale și de logistică, în special datorită expansiunii comerțului electronic și implicit a spațiilor care deservesc retailerii din on-line, în vreme ce centrele comerciale tradiționale își pierd din atractivitate mai ales în cazul produselor secundare. De menționat de asemenea, că în contextul aparentei efervescențe din piață, există riscul ca spreadul dintre așteptările de preț ale cumpărătorilor și ale vânzătorilor să crească în perioada următoare”, explică Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.
Sursa: Imobiliare.ro