Lămpi UV – experte în dezinfecție a suprafețelor și obiectelor mici și mari

Autor: Ziarul Top

Lumina UV este în jurul nostru, tot timpul. Deși este invizibilă pentru ochiul uman, poate fi găsită în aer liber la lumina soarelui, dar și în interior. Chiar și luminile fluorescente din birou sau școală emit o lumină ultraviolet. Radiațiile UV sunt sigure în doze foarte mici, iar în doze mari, pot apărea leziuni ale ochilor și pielii. Utilizarea unei lămpi UV de intensitate mai mare, este extrem de utilă în detectarea fluorescenței într-o mare varietate de substanțe. Fluorescența este luminescența (lumină care strălucește fără o sursă de căldură), în care lumina de o culoare vizibilă este emisă de un anumit material sub excitație de lumină sau de o altă formă de radiație electromagnetică – cum ar fi o lampă UV.

Mulți nici măcar nu știu că lămpile UV sunt perfecte pentru dezinfectare. Ele fac ca microorganisme precum virusurile, bacteriile, drojdiile și ciupercile să fie inofensive în apă, în aer și pe suprafețe. Omul poate vedea multe culori și multă lumină. Dar există și unele care nu sunt vizibile pentru oameni. Există, de exemplu, lumină în infraroșu. Se alătură gamei de lumină vizibilă, roșie. Radiația sa electromagnetică este utilizată în tehnologia de iluminare în domeniul senzorilor. Pe de altă parte, există lumină ultraviolet, adică lumină UV, care se alătură gamei de lumină violetă vizibilă. Lumina UV este împărțită în lumină UV-A, UV-B și UV-C. Această clasificare se bazează pe lungimile de undă ale luminii.  

Cum funcționează dezinfectarea cu lumină UV-C?

Cele mai citite articole

Lampa UV-C este cu undă scurtă este și cea mai energică. Prin urmare, se utilizează tehnologia de dezinfecție fizică. Este folosită pentru dezinfectarea dispozitivelor medicale, dar și a aerului, a apei și a alimentelor. Lumina UV-C ucide virușii, germenii și bacteriile și ar trebui să fie sigură pentru oameni, atunci când este utilizată corect. Aceasta înseamnă că lumina UV este potrivită pentru combaterea agenților patogeni ai tuberculozei, a virusurilor gripale și chiar a germenilor multi-rezistenți, cum ar fi Staphylococcus aureus.

Lumina UV-C distruge ADN-ul microbilor. Sub acțiunea luminii UV, în ADN-ul bacteriilor și al virusurilor se formează așa-numiții dimeri timinici. Acestea previn replicarea ADN și, prin urmare, infecțiozitatea – rata de răspândire a microorganismelor fiind redusă în mod eficient. Regula este că, cu cât o zonă sau un dispozitiv este mai expus la lampa UV, cu atât este mai mare rata de dezinfecție. Numărul de dimeri timina produși, crește odată cu durata tratamentului. Este necesară o lampă UV intensivă pentru a asigura o dezinfecție aprofundată. Cu cât distanța este mai aproape de zona de tratat, cu atât procesul este mai eficient. Prin urmare, o doză de radiație suficient de mare, poate fi cu greu garantată în condițiile de zi cu zi.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE