”Noul tip de coronavirus din China amenință și Europa”. Ce trebuie să știm și cum putem preveni îmbolnăvirea

Autor: Ziarul Top

De Flavius Toader,

”Atenție, e alertă globală. Noul tip de coronavirus identificat în China amenință și Europa. În doar o lună numărul pacienților s-a triplat (1700), la fel și al deceselor iar 9 pacienți sunt în stare critică. S-a dovedit și posibilitatea transmiterii virusului de la o persoană la alta”, spune Tudor Ciuhodaru, într-un comunicat, în care critică autoritățile din România pe care le acuză că nu reacționează.

Ciuhodaru avertizează că virusul se transmite ”cu mare ușurință” de la om la om.

Ce trebuie să știm despre coronavirusul din China

”Virusul face parte din familia coronavirusurilor (din care fac parte SARS și MERS) ce pot infecta oamenii, animalele și păsările. Sunt 6 tipuri de virus ce pot infecta oamenii: 4 comune (229E (alpha coronavirus), NL63 (alpha coronavirus), OC43 (beta coronavirus), HKU1 (beta coronavirus)) la care se adaugă MERS și SARS.

Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.

Simptomele includ febra, dispneea iar imagistic se constată infiltrat pulmonar bilateral”, spune Ciuhodaru.

Ce este un coronavirus

Coronavirusurile sunt specii de virus aparținând subfamiliei Coronavirinae din familia Coronaviridae, în ordinul Nidovirale. Denumirea „coronavirus” este derivată din latinescul corona, însemnând coroană sau aură și se referă la aspectul caracteristic al virionilor (forma infecțioasă a virusului) sub microscopie electronică (EM), cu o franjă de proiecții mari de suprafață bulboase care creează o imagine care amintește de o coroană regală sau de o coroană solară, potrivit Wikipedia.

«Am muncit 15 ani la casă. Unde vor sta acum copiii mei?». Situație dramatică la Cumpăna, oamenii sunt disperați

Recomandări

«Am muncit 15 ani la casă. Unde vor sta acum copiii mei?». Situație dramatică la Cumpăna, oamenii sunt disperați

În unele cazuri, aceste virusuri se pot transmite de la animal la om.

Coronavirusuri care au provocat epidemii mortale

Între noiembrie 2002 și iulie 2003 epidemia cu virus SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) a provocat peste 8000 de infecții și aproape 800 de decese.

În câteva săptămâni, boala s-a transmis din China (provincia Guadong și Hong Kong) în 37 de alte țări. 1 din 10 pacienți infectați nu a mai putut fi salvat. Jumătate din pacienții de peste 65 de ani nu a supraviețuit.

În 2013 epidemia cu virus MERS (Middle East Respirator Syndrom- sindromul respirator din Orientul Mijlociu-identificat în Arabia Saudită în iunie 2012) a afectat 25 de țări și a dus la 850 de decese.

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte

Recomandări

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte

Cum putem să prevenim îmbolnăvirea

”Evitaţi contactul cu persoanele bolnave (nu călătoriți în zonele cu risc, evitaţi aglomeraţiile (unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi persoanele bolnave).

Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool”, precizează medicul.

Tatăl unuia dintre copiii intoxicați cu gaze la Școala 133: «A fost cumplit»

Recomandări

Tatăl unuia dintre copiii intoxicați cu gaze la Școala 133: «A fost cumplit»

Tratamentul pentru coronavirus

Nu există un tratament specific pentru acest coronavirus, notează CNN.

Cele mai citite articole

Doctorii pot ajuta la ușurarea simptomelor, cu medicamente pentru atenuarea durerii și a febrei.

Centrul pentru Combaterea Bolilor din SUA spune că un umidificator sau dușurile fierbinți pot ajuta la combaterea tusei și a gâtului inflamat.

Consumul de lichide și odihna sunt recomandate. Dacă simpromele se agravează, consultați un doctor.

Ce trebuie să evităm

”Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.

Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.

Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite”, mai spune Ciuhodaru.

Coronavirusul și femeile însărcinate

Cele mai grave forme de SARS și MERS pot avea efecte serioase asupra femeilor însărcinate.

Au existat cazuri în care femeile însărcinate infectate cu MERS au făcut avorturi spontane, potrivit unui studiu din 2014, citat de CNN.

Și unele cazuri de infecție cu SARS au fost grave. Un studiu din 2004 citează cazuri de avort spontan, de îmbolnăvire a mamei sau chiar de deces.

Numărul deceselor crește alarmant

Numărul deceselor provocate de noul coronavirus a crescut miercuri în China, unde autorităţile au anunţat 9 morţi şi au avertizat că virusul ar putea „suferi mutaţii” şi s-ar putea răspândi mai uşor, informează AFP, citată de Agerpres.

Un bilanţ publicat cu o zi înainte raporta 6 decese, toate în Wuhan (centru), oraşul considerat centrul epidemiei.

Vice-ministrul Comisiei Naţionale de Sănătate, Li Bin, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că virusul a fost diagnosticat la 440 de pacienţi, în creştere de la un număr raportat anterior de 300 de cazuri.

Virusul, care se transmite prin căile respiratorii, „ar putea suferi mutaţii şi s-ar putea răspândi mai uşor”, a avertizat el.

Aproape jumătate din provinciile chineze sunt afectate de această epidemie, inclusiv metropole precum Shanghai şi Beijing. Un caz a fost detectat şi la Macao, capitala mondială a jocurilor de noroc, unde angajaţii cazinourilor vor trebui să poarte măşti.

Autorităţile se tem că virusul se poate răspândi din cauza vacanţei ocazionată de Anul Nou chinezesc, care începe vineri – în timpul căreia sunt înregistrate anual sute de milioane de călătorii cu autobuzul, trenul şi avionul în toată ţara, dar şi în afara ei.

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”

GSP.RO

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”

Horoscop 22 ianuarie 2020. Gemenii caută răspunsuri la întrebările ce îi frământă

HOROSCOP

Horoscop 22 ianuarie 2020. Gemenii caută răspunsuri la întrebările ce îi frământă

Urmărește cel mai nou VIDEO

Sursa: Libertatea.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE