Se spune că banii nu aduc fericirea, dar o întrețin. De câte ori în viață nu ți-ai dorit să realizezi ceva, fie pe plan personal, fie pe plan profesional, dar nu ai putut pentru că nu aveai suficienți bani?
Într-o societate de consum, în care suntem înconjurați de mesaje publicitare la tot pasul, este foarte ușor să îți dorești lucruri. Bineînțeles, uneori nu este vorba doar despre simple dorințe, ci despre nevoi reale.
Unii oameni se împrumută pentru un aparat electrocasnic sau pentru o mașină nouă. Dar mașina nouă poate fi destinată exclusiv familiei sau poate deveni o sursă de venit atunci când contribuie la dezvoltarea unei mici afaceri.
De la caz la caz, investițiile financiare pe care le faci pot da roade de natură să îți sporească confortul sau chiar să te ajute să trăiești din banii câștigați în urma investiției.
Din fericire, piața bancară din România este astăzi extrem de ofertantă. Tipurile de credite din portofoliul băncilor și instituțiilor financiare nebancare sunt numeroase și pot acoperi o plajă foarte largă de nevoi, așa încât poți lua oricând în calcul nu doar un împrumut de nevoi personale sau un credit de consum, ci și un credit specializat sau de leasing.
Dacă vrei să știi mai multe, nu trebuie decât să parcurgi acest articol și vei afla exact ce tipuri de credite oferă băncile din România.
Pe scurt, se poate face o clasificare în funcție de:
- Cui se acordă creditul:
- Credite pentru persoane fizice
- Credite pentru persoane juridice
- Pentru ce se acordă creditul:
- Credite de consum:
- De nevoi personale
- De vacanță
- De studiu
- Auto
- Urgențe medicale
- Credite imobiliare:
- Cu/fără ipotecă
- Achiziții cu card de credit
- Specializate:
- Pentru anumite domenii de activitate – sportiv, militar, medical, școlar etc.
- Leasing financiar pentru – uz sportiv, bunuri de tip imobil, echipamente medicale, automobile;
- Pentru cât timp se acordă creditul:
- Termen scurt
- Termen mediu
- Termen lung
- În ce monedă se acordă creditul:
- Lei
- Valută
Cele mai citite articole
Bineînțeles, clasificarea de mai sus este cât se poate de simplistă și orientativă. Dacă în cazul creditelor de consum pentru populație opțiunile sunt mult mai simple și mai clare, oferta pentru persoane juridice este ceva mai complexă și are particularitățile ei.
De pildă, creditele pentru persoane juridice pot fi acordate nu doar pe termen scurt/mediu/lung, ci și la alegere! Acoperă cheltuieli sau investiții mult mai mari, prin urmare procesul de aplicare și de acordare este și el mai complex. Însă cele mai comune sunt creditele de acoperire a investițiilor, care sunt credite rambursabile în rate lunare.
O alternativă relativ comună este și cea a creditelor pentru capital de lucru, în care liniile de credit și overdraft-urile sunt cele mai solicitate. Și tocmai pentru că se învârt în jurul unui număr foarte mare de zerouri, cele mai multe bănci cer și un aport propriu din partea persoanei juridice care solicită creditul.
Revenind la creditele pentru persoanele fizice, de departe cele mai comune sunt creditele de consum, care se acordă simplu și rapid și pot fi folosite în foarte multe moduri. Solicitantul nu trebuie decât să dovedească apartenența la o sursă de venit – fie ea salariu, pensie, dividende sau chirie, orice sursă de venit constantă – și poate obține creditul.
Alternativa la acestea este dată de creditele imobiliare/ipotecare, folosite nu doar pentru cumpărarea de locuințe, ci și pentru construirea acestora, pentru achiziții de teren, pentru modernizarea unor clădiri, sau chiar pentru refinanțarea unor împrumuturi anterioare.
Nu în ultimul rând, persoanele fizice au și posibilitatea de a solicita carduri de credit. Acestea pun la dispoziția consumatorilor o anumită sumă de bani din fondurile băncii care a emis cardul de credit, sumă care poate fi folosită în anumite condiții și care implică anumiți termeni de restituire, limitare de credit, taxe lunare și chiar și taxe anuale de administrare.
Creditele de leasing, pentru că le-am menționat în clasificarea anterioară, sunt accesibile doar persoanelor juridice. Și cu toate că se acordă cam la fel ca cele în rate bancare, diferența majoră este dată de apartenența bunului finanțat.
Cu alte cuvinte, atunci când o firmă cumpără un bun în leasing, proprietarul acelui bun, pe toată durata achitării leasingului este firma de leasing care a finanțat împrumutul, nu firma care l-a contractat.