Palatul scos la licitație a fost realizat în ultimii ani ai perioadei interbelice și a aparținut lui Ion Gigurtu, fost prim-ministru.
Artmark Historical Estate, divizia grupului Artmark specializată în promovarea și vânzarea monumentelor istorice și artistice, a anunțat scoaterea la licitație a unui castel interbelic, amplasat în munții Apuseni. Este vorba despre castelul de la Zlatna (foto), cunoscut datorită filmului regizat de Sergiu Nicolaescu „Noi, cei din linia întâi” (care a fost realizat parțial aici).
Proprietatea se află amplasată pe un teren de 8.800 de metri pătrați, are o suprafață construită de 1.358 de metri pătrați, 19 camere, precum și un proiect de dezvoltare care cuprinde 23 de apartamente. De menționat este că, în ultimii ani, castelul a beneficiat de o serie de lucrări de consolidare și reabilitare, ce au avut în vedere păstrarea arhitecturii clădirii. Prețul de pornire pentru licitație este 295.000 euro.
Stil neoromânesc de influență moldoveană
Castelul a fost construit în perioada 1936-1939 de către omul politic Ion Gigurtu, fiul Olgăi Gigurtu (fiica fratelui lui Nicolae Bălcescu și a nepoatei pictorului Theodor Aman). Potrivit reprezentanților Artmark, statura și elementele de compoziție încadrează clădirea în stilul arhitectural neoromânesc de influență moldoveană, foarte asemănător stilului Ghika-Budești. Printre elementele caracteristice acestora se numără fațada de cărămidă aparentă, turnul-foișor, de inspirație mănăstirească, dar și arcul-potcoavă (particularizat cu o acoladă în partea superioară).
Cele mai citite articole
Citește și: „Bijuterii” de arhitectură românească: vechi domenii boierești, cât o casă-n București!
Reședință de vară și sediu de societate minieră
Ion Gigurtu și-a început cariera politică în 1912, când a fost ales deputat din partea Partidului Poporului. A deținut apoi funcții de conducere în diverse ministere, pentru ca, în 1940, Carol al II-lea să îl numească în funcţia de prim-ministru, funcție pe care a deținut-o până pe 4 septembrie 1940, când a predat şefia guvernului generalului Ion Antonescu. Binecunoscut om de afaceri, Ion Gigurtu a fost și director general al societății „Mica”, specializată în extragerea de aur și alte metale prețioase. Castelul a fost inițial folosit ca reședință de vară a familiei acestuia și ca sediu administrativ pentru societatea minieră.
Alături de Castelul Zlatna, în portofoliul recent al Artmark Historical Estate se găsesc și alte monumente reprezentative ale patrimoniului arhitectural și cultural național, ce au aparținut unor personalități marcante. Printre acestea se numără Conacul Oteteleșanu de lângă București, Conacul Procopie Casotta din Buzău, Palatul Andrenyi din Arad, Ansamblul arhitectural „Hanul Puțureanu” din Craiova, Casa Negustorească de secol XIV din Sibiu ș.a.
Sursa: Imobiliare.ro