Piața închirierilor de locuințe în T3 2019: prețuri, cerere și ofertă

Autor: Ziarul Top

Piața închirierilor de locuințe în T3 2019: prețuri, cerere și ofertă

În perioada analizată, pretențiile proprietarilor de apartamente s-au majorat în mai multe reședințe de județ, inclusiv în marile centre regionale

În al treilea pătrar din 2019 – care include, desigur, și luna septembrie –, piața închirierilor de apartamente a fost mai dinamică decât de obicei.

Cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare relevă că prețurile medii solicitate de către proprietari au înregistrat majorări în toate marile centre regionale, dar și în alte reședințe de județ. În București, chiria medie solicitată pentru un apartament cu două camere se situează acum la 410 euro pe lună, în creștere de la 400 de euro pe lună în al doilea trimestru al anului. Același tip de locuință (confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafață utilă de 50-60 de metri pătrați) poate fi închiriată, în Cluj-Napoca, cu 420 de euro pe lună – în creștere de la același nivel de 400 de euro pe lună.

350 euro/lună, media la două camere în Timișoara, Brașov și Iași

Chiriile solicitate pe segmentul apartamentelor cu două camere au înregistrat, în celelalte centre regionale din clasament, o egalizare, așteptările proprietarilor ajungând acum la 350 de euro pe lună în Timișoara, Brașov și Iași. Spre comparație, trimestrul trecut, o asemenea unitate locativă putea fi închiriată, în aceleași orașe, cu 340, 325 și, respectiv, 300 de euro pe lună. Interesant este că alte două reședințe de județ, Târgu Mureș și Tulcea, au o chirie medie foarte apropiată: 320 de euro pe lună. În Constanța, pe de altă parte, un apartament cu două camere poate fi închiriat cu 300 de euro pe lună, orașul de la malul mării fiind urmat îndeaproape de Sibiu, cu 290 de euro pe lună.

Și orașele cu cele mai ieftine apartamente de închiriat au consemnat, în general, creșteri ale chiriilor medii solicitate pentru două camere. Excepția de la regulă o reprezintă Reșița, unde proprietarii cer tot 180 de euro pe lună, la fel ca trimestrul anterior. În Râmnicu Vâlcea, însă, chiria solicitată a ajuns la 210 euro pe lună (185 de euro pe lună), astfel că acest oraș este precedat, în clasamentul celor mai mici chirii, de o serie de capitale de județ cu o valoare medie de listare de 200 de euro pe lună: Târgoviște, Târgu Jiu, Baia Mare, Giurgiu, Drobeta Turnu Severin și, respectiv, Piatra Neamț.

Citește și:
Piața imobiliară în T3 2019: Prețurile locuințelor și-au accelerat creșterea ca urmare a majorării cererii și a faptului că se construiesc proiecte în zone mai bune
Visezi la casa ta? 20.000 de locuințe noi scoase la vânzare în 6 mari centre regionale!

Peste 50% din cererea pe închirieri, în Capitală

În marile orașe, cererea pentru apartamente și case de închiriat continuă să fie semnificativ mai scăzută decât cea pentru proprietăți rezidențiale de vânzare – dar depășește, totuși, jumătate din volumul celei din urmă. În ultimele trei luni, aproximativ 96.300 de potențiali chiriași au încercat să închirieze o locuință prin intermediul Imobiliare.ro, în creștere de la 89.000 în cele trei luni anterioare. Bucureștiul a atras mai bine de jumătate din aceste căutări, anume 52.300. Pe poziția a doua în clasament a trecut Cluj-Napoca (cu 12.000 de căutări), orașul de pe Someș fiind urmat de Timișoara (9.800), Constanța (8.200 de căutări), Iași (7.700) și Brașov (6.300).

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, nivelul actual al cererii pe închirieri din aceste șase mari orașe este, per ansamblu, cu 2% mai scăzut. Tendința descendentă a fost resimțită în patru dintre cele șase mari centre regionale, anume în Cluj-Napoca (-7%), Brașov (-7%), Constanța (-7%) și, respectiv, Timișoara (-6%). Ușoare creșteri ale cererii pentru locuințe de închiriat au fost resimțite, pe de altă parte, în Iași (+4%) și București (+1%).

Cele mai citite articole

Față de perioada similară a anului 2015, interesul pentru închirieri a fost, trimestrul trecut, cu 32% mai mare la nivelul marilor centre regionale, o tendință ascendentă putând fi observată în fiecare dintre acestea. Cea mai semnificativă creștere, de peste 70%, a avut loc în Iași, capitala Moldovei fiind urmată, la o distanță considerabilă, de Cluj-Napoca și Timișoara, unde numărul căutărilor pe acest segment de piață s-a majorat cu câte 44%. Datele Analize Imobiliare relevă, de asemenea, că interesul pentru închirieri este mai mare cu 30% în Brașov, cu 29% în Constanța și cu 24% în București.

Oferta, cu o treime mai mare decât trimestrul trecut

În cel de-al treilea trimestru din 2019, numărul ofertelor de apartamente și case disponibile spre închiriere în cele șase mari orașe ale țării (proprietăți finalizate înainte de anul 2000) s-a cifrat la 23.370 – ceea ce marchează o creștere sensibilă, de aproape 33%, față de trimestrul anterior (când pe piață existau 17.600 de asemenea anunțuri). Acest avans este cât se poate de firesc, având în vedere că începutul toamnei aduce, în mod tradițional, o intensificare a activității pe piața închirierilor din marile centre universitare.

Orașul cu cele mai multe locuințe de închiriat rămâne, bineînțeles, Bucureștiul, unde cei interesați au avut de ales, trimestrul trecut, între 10.420 de asemenea anunțuri; la o distanță considerabilă, dar apropiindu-se de jumătate din volumul ofertelor existente în Capitală, se situează Cluj-Napoca, cu 4.870 de anunțuri. În Timișoara, numărul total al ofertelor de închiriat s-a cifrat, în perioada iulie-septembrie, la 2.760, orașul de pe Bega fiind urmat de Constanța (cu 1.990 de anunțuri), Iași (1.950) și Brașov (1.380).

Față de perioada similară a anului trecut, oferta de închirieri a fost, la nivelul celor șase mari centre regionale, cu 8,1% mai mare, tendința general ascendentă fiind resimțită în toate orașele analizate. Interesant este că patru dintre aceste reședințe de județ au consemnat creșteri anuale de două cifre, respectiv 19,5% în Brașov, 12,9% în Constanța, 11,4% în Cluj-Napoca și 11,2% în Iași. În București, pe de altă parte, oferta totală a fost suplimentată cu 5,3% pe acest segment de piață, în timp ce, în Timișoara, a avut loc un avans de 2,9%.

Cât despre anunțurile de închiriere nou-introduse pe piață trimestrul trecut, datele Analize Imobiliare relevă un avans mai ușor, respectiv de 3,6%, față de perioada similară din 2018. În acest caz, creșteri au avut loc doar în cinci din șase centre regionale, respectiv în Brașov (+16,3%), Iași (+9,2%), Cluj-Napoca (+7,8%), Constanța (+5,1%) și București (+1,1%). Timișoara reprezintă, din acest punct de vedere, excepția de la regulă, aici fiind înregistrat un declin de 5,1% la 12 luni.

Sursa: Imobiliare.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE