RE/MAX: piața românească NU se află într-un boom imobiliar – ci, dimpotrivă, într-o fază de maturitate!

Autor: Ziarul Top

La mai bine de cinci de la revenirea din criză a rezidențialului autohton, evoluția prețurilor continuă să stârnească temeri și suspiciuni.

Potrivit unui studiu realizat de RE/MAX România, în colaborare cu Imobiliare.ro, specialiștii din imobiliare consideră că cel mai puternic factor de influență asupra pieței a fost, pe parcursul lui 2019, tendința de creștere a prețurilor proprietăților rezidențiale – răspuns ales de 40% dintre respondenți.

În acest context, Răzvan Cuc, președintele rețelei de francize RE/MAX Romania, punctează: „Raportat la evoluția pieței imobiliare din România, aceasta se află, de o bună perioadă de timp, într-o fază de maturitate și se va menține astfel. Nu se află într-un boom imobiliar, dar nici nu va intra într-o criză, așa cum s-a speculat în ultima vreme. Doar dacă la nivel mondial se vor declanșa fenomene imobiliare extreme, atunci, în mod firesc, și România va fi afectată.”

Evoluția indicelui ROBOR și-a mai pierdut din greutate

Studiul realizat de RE/MAX România în parteneriat cu Imobiliare.ro s-a bazat pe răspunsurile unui eșantion de 208 specialiști în imobiliare, din 34 de orașe, în perioada decembrie 2018 – octombrie 2019. La o distanță considerabilă de tendința de creștere a prețurilor, 13% dintre respondenți au indicat, ca factor de influență a pieței, scăderea volumului de proprietăți disponibile la vânzare, în vreme ce 9% au punctat accesul dificil la surse de finanțare, iar 8%, cererea de achiziții în creștere.

Evoluția indicelui ROBOR, care anul precedent a fost în topul factorilor de influență a pieței, nu a mai cântărit atât de mult în 2019, potrivit respondenților, fiind clasat abia pe locul al cincilea, cu o pondere de doar 5%. Acest aspect este strâns legat de tendința de scumpire a costurilor de creditare, prin epuizarea fondurilor alocate programului Prima Casă – factor indicat de 6% dintre specialiștii chestionați. La același nivel se situează, în opinia acestora, și oferta insuficientă de imobile noi construite comparativ cu cererea (6%), precum și accesul relativ ușor la surse de finanțare (6%). Pe ultimul loc, cu o pondere de doar 5%, participanții la studiu au indicat, ca factor de influență, devalorizarea leului în raport cu principalele monede.

Citește și: Asigurări pe două fronturi din partea Guvernului: Prima Casă merge mai departe. Plafon de două miliarde de lei pentru 2020

Creșteri de până la 10% în 2020

În ceea ce privește prețurile proprietăților, cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare relevă că, în ultimul trimestru din 2019, pe segmentul apartamentelor s-a ajuns la o medie de 1.690 de euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, la 1.390 de euro pe metru pătrat în București, la 1.240 de euro pe metru pătrat în Timișoara și, respectiv, la 1.020 de euro pe metru pătrat în Iași.

Citește și: Prețurile locuințelor din România, între cerere și ofertă. Plus: revenirea activității de tranzacționare în a doua jumătate din 2019

Cele mai citite articole

Potrivit specialiștilor RE/MAX România, în 2020 prețurile vor mai crește, cu până la 10%, în zonele cu potențial de dezvoltare economică.

„Piața imobiliară locală deține încă un mare potențial de dezvoltare în contextul în care suntem în continuare cea mai mare piață de proprietari din Europa. Acest apetit pentru a deține o proprietate determină, așadar, o cerere accelerată în imobiliare, respectiv a standardelor de locuire. Tot mai mulți români investesc în locuințe secundare, iar prețurile scăzute ale imobilelor, cât și randamentele ridicate din închiriere, comparativ cu cele europene, ne oferă avantaje competitive în deciziile investiționale.”

Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX Romania

Citește și:
Crește interesul pentru achizițiile în scop investițional: chiar 30% din apartamentele noi, cumpărate în vederea închirierii
Bucureștiul, pe locul al treilea în Europa la randamentul investițiilor în locuințe. Întrecem sensibil Parisul și Viena!

Prețurile din București, la mare distanță de alte capitale europene

Potrivit unui studiu Deloitte pe 2019, în topul țărilor europene cu cele mai scumpe locuințe se află Franța, cu 4.016 de euro pe metru pătrat, urmată îndeaproape de Marea Britanie, cu un preț mediu de 3.753 de euro pe metru pătrat. În Olanda, care se află la mijlocul clasamentului, locuințele sunt vândute, în medie, cu 3.405 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, în România, prețul mediu pe metru pătrat a ajuns la 1.341 de euro pe metru pătrat la finele lui 2019, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

În rândul capitalelor europene, locuințele din Paris au înregistrat anul trecut cel mai mare preț mediu, anume 12.910 de euro pe metru pătrat – nivel cu peste trei ori mai ridicat decât media națională. Spre comparație, în București, prețul mediu solicitat pentru un apartament este de circa nouă ori mai mic, respectiv 1.413 euro pe metru pătrat la finele lui decembrie 2019.

Citește și: Prețurile apartamentelor în 2019: creștere de două cifre în Cluj-Napoca. Vezi situația celorlalte centre regionale

Sursa: Imobiliare.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE