Rusia vrea să celebreze începutul ocupației țărilor baltice; cele trei state protestează

Autor: Ziarul Top

Ministerele de Externe ale acestor trei state, astăzi toate membre ale UE şi NATO, au descris drept „cinice” şi „provocatoare” planurile Rusiei de a marca pe teritoriul său cu focuri de artificii şi artilerie recucerirea celor trei ţări de la Germania nazistă de către armata sovietică în 1944.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova a declarat joi că aceste manifestaţii ar permite „milioanelor de cetăţeni din întreaga lume să sărbătorească cu Rusia aniversarea marii victorii asupra fascismului”.

Persecuții brutale în perioada sovietică

Sovieticii au instituit în ţările baltice un sistem de represiune brutală împotriva opozanţilor politici şi deportări în masă, inclusiv a femeilor şi copiilor, în lagăre de muncă forţată din Siberia, aminteşte AFP.

„Victoria Aliaţilor împotriva naziştilor a fost extrem de importantă pentru destinul Europei, dar sfârşitul Celui de-Al Doilea Război Mondial nu a adus libertate Lituaniei”, a declarat joi ministrul afacerilor externe al acestei ţări Linas Linkevicius.

Omologul său leton, Edgars Rinkevics, a calificat festivităţile Rusiei drept o „încercare cinică de rescriere a istoriei”, iar diplomatul eston de rang înalt Urmas Reinsalu a vorbit despre „provocare”.

Sovieticii au invadat statele baltice în 1940 în cadrul Pactului Molotov-Ribbentrop încheiat între URSS şi Germania nazistă. Un an mai târziu, în iunie, ei au deportat circa 43.000 de cetăţeni baltici.

Cele mai citite articole

Această campanie a fost întreruptă când Germania şi-a îndreptat forţele împotriva fostului său aliat şi Armatei Roşii în ţările baltice.

Între 1944 şi 1945, sovieticii au pus capăt ocupaţiei naziste, în timpul căreia aproape toată comunitatea evreiască locală a dispărut, dar au anunţat rapid deportarea a sute de mii de persoane în Siberia.

Teroarea sovietică a provocat o rezistenţă armată în ţările baltice între 1944 şi 1953, în principal în Lituania.Abia în 1991, Lituania, Letonia şi Estonia şi-au redobândit independenţa.

Citește și:Partidul lui Salvini, suspectat că este finanțat cu bani din Rusia

Citește mai multe despre Rusia pe Libertatea.

Sursa: Libertatea.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE