De
Gitanas Nauseda, șeful statului lituanian, a făcut vineri un pas așteptat către eliberarea a doi cetățeni ruși condamnați pentru spionaj în statul baltic.
Cei doi, Nikolai Filipcenko și Serghei Moiseienko, primiseră 10 ani de închisoare pentru că ar fi încercat să recruteze oficiali lituanieni.
Potrivit Reuters, Filipcenko avea în vedere personalul de securitate al lui Nauseda, cu scopul de a instala aparatură de supraveghere în biroul și casa președintelui lituanian.
Moiseienko ar fi căutat informații despre forțele armate lituaniene și ale NATO.
Un acord trilateral
În vreme ce oficialii din Lituania, Rusia și Norvegia au evitat să facă declarații în acest sens, agenția de știri BNS, de la Vilnius, a relatat că cele trei țări ar fi ajuns de fapt la un acord privind un schimb mai larg de spioni.
Concret, Moscova ar urma acum să elibereze doi cetățeni lituanieni condamnați pentru spionaj în Rusia, în 2016 – Evgheni Mataitis și Aristidas Tamosaitis.
Mataitis, care are de fapt dublă cetățenie ruso-lituaniană, primise 13 ani de închisoare pentru trădare şi vânzare de informaţii confidenţiale Lituaniei.
Recomandări
Nu rata mâine un reportaj video într-un loc miraculos! Reporterul Libertatea Andreea Archip a fost pe platourile înalte din Kenya, acolo unde un român antrenează atleții care domină sportul lumii
Schimbul ar viza și eliberarea de către Rusia a unui cetățean norvegian, Frode Berg, condamnat la rândul său pentru spionaj, potrivit Moscow Times.
Berg, fost ofițer la granița norvegiano-rusă, a fost condamnat în 2017 la 14 ani de închisoare pentru adunarea de informații despre submarinele nucleare rusești.
Unde va avea loc schimbul de spioni?
Cele mai citite articole
Schimbul de spioni dintre cele trei țări este mai complicat decât unul bilateral, dar s-ar putea desfășura într-un singur loc, ales de cele trei țări, notează BBC.
În timpul Războiului Rece, spre exemplu, schimburile de spioni aveau loc pe podul Glienicke, între Berlinul de Vest și cel de Est.
De la finalul Războiului Rece, astfel de evenimente au devenit tot mai rare.
Ultimul schimb major de spioni a avut loc pe aeroportul din Viena în 2010, când 10 agenți ruși au fost aduși din SUA și eliberați în schimbul a patru americani condamnați în Rusia.
Un schimb mai mic a avut loc în 2015 pe un pod dintre Rusia și Estonia. Atunci, un oficial eston din domeniul securității care ar fi fost răpit de Moscova a fost eliberat în schimbul unui cetățean arestat în Estonia pentru spionaj în favoarea Rusiei.
GSP.RO
Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: „Omul m-a sunat și mi-a spus…”
HOROSCOP
Horoscop 15 noiembrie 2019. Vărsătorii trebuie să evite stresul prelungit și intens
Urmărește cel mai nou VIDEO
Sursa: Libertatea.ro