De
Nothobranchius furzeri, uriașul turcoaz, un pește care trăiește în apele din Zimbabwe și Mozambic, își poate suspenda procesele de creștere și/sau dezvoltare în stadiu embrionar, amânându-și nașterea.
Peștele intră în starea numită diapauză din cauza condițiilor neprielnice vieții – perioade lungi de secetă sau detectarea unui pericol la adresa speciei.
Uriașul turcoaz nu e singura viețuitoare de pe Pământ care are această abilitate, însă în cazul său – și asta îl face unic -, diapauza poate dura mai mult decât viața lui! Peștele are o speranță de viață de 4-6 luni, iar starea de suspendare a dezvoltării în stare embrionară se poate întinde pe câțiva ani.
Este o abilitate dezvoltată în milioane de ani de evoluție, soluția găsită de specie pentru a supraviețui perioadelor de secetă.
Prof. Anne Brunet, cercetător la Universitatea Stanford:
Cercetătorii cred că diapauza e programată genetic, dar încă nu știu cum funcționează acest mecanism.
Au descoperit însă că indiferent cât stă peștele în diapauză, dezvoltarea ulterioară nu îi este afectată, nici fertilitatea și nici speranța de viață.
Ese un proces fascinant această suspendare a vieții, pentru că organismul nu e afectat în niciun fel, nu am detectat efecte secundare.
Prof. Anne Brunet, cercetător la Universitatea Stanford:
Genele implicate în înnoirea celulară, în dezvoltarea organelor, în funcționarea metabolismului sunt toate încetinite de acest proces complex.
Iar decriptarea lui de către cercetători ar putea fi de ajutor în încetinirea procesului de îmbătrânire la oameni.
Am putea înțelege cum să stopăm, temporar sau definitiv, degenerarea celulară care duce la îmbătrânire. Înțelegerea diapauzei ascunde secretul tinereții fără bătrânețe.
Prof. Anne Brunet, cercetător la Universitatea Stanford:
Citeşte şi:
Cele mai citite articole
GSP.RO
Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul
HOROSCOP
Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie
Urmărește cel mai nou VIDEO
Sursa: Libertatea.ro