Soluții pentru ventilarea clădirilor. Ce trebuie să știi despre ele

Autor: Ziarul Top

Strălucitoare, de sticlă sau îmbrăcate în panouri decorative cât mai colorate, multe clădiri de birouri se confruntă cu probleme din cauza ventilării inadecvate. Iar efectele se văd în starea de bine (și de sănătate) a angajaților.

În ziua de astăzi, majoritatea clădirilor de birouri sunt construite fără ferestre operabile. Cu ajutorul sistemelor de ventilare mecanică este asigurată o bună circulație a aerului în interiorul clădirii, ceea ce facilitează puterea de concentrare a angajaților și, implicit, satisfacția și rezistența în muncă.

De ce este importantă ventilarea clădirilor

Angajatorii trebuie să se asigure că există o ventilare adecvată în zonele închise ale spațiului de muncă. Un sistem eficient de ventilație elimină aerul poluat și încărcat cu alergeni din interior și aduce în locul lui aer proaspăt, filtrat, de afară.

Sistemele de ventilație diferă în funcție de mai mulți factori. Iată câțiva:

– spațiul pe care urmează să-l deservească,

– volumul încăperii.

– nevoile spațiului.

În spațiile comerciale sau industriale dau randament sistemele de tip recuperator caldura profesional, care asigură un permanent schimb de aer în încăperea pentru care va fi montat, recuperând o parte din căldura aerului evacuat.

Soluții pentru o calitate mai bună a aerului de la birou

Cele mai citite articole

Pe lângă sistemele de ventilație profesionale, există câteva lucruri pe care le poți face la birou pentru o calitate mai bună a aerului. Iată câteva:

1. Renunță la fumatul în birou

2. Încearcă să menții încăperile cât mai bine aerisite, dacă există ferestre ce pot fi deschise

3. Amplasează în birou câteva plante care pot să absoarbă substanțele nocive din aer, prin frunzele lor. Ficusul, palmierul, iedera și feriga sunt renumite pentru proprietățile lor de a purifica aerul din interior.

4. Pe cât posibil, folosește produse de curățat ecologice.

Totodată, instalarea unui sistem de tip perdea aer va ajuta la protejarea spațiilor climatizate, atunci când ușile rămân deschise. Concret, un astfel de sistem permite păstrarea ușilor deschise în timp ce condițiile de temperatură din interior se mențin.

Efectele unei ventilații ineficiente la birou

Calitatea slabă a aerului dintr-un birou poate duce la deteriorarea stării de sănătate a angajaților, de la probleme respiratorii, dureri de cap și iritații oculare, până la afecțiuni mai grave, precum astmul bronșic. De asemenea, poate agrava unele probleme de sănătate existente.

Ventilația adecvată este principala modalitate prin care expunerea la agenții poluanți din aer poate fi redusă dramatic, prin schimbul permanent de aer interior-exterior. Iar o calitate mai bună a aerului susține concentrarea, productivitatea și rezistența angajaților.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE