Sonda „InSight” a ajuns pe Marte. A decolat din luna mai! Reușita celor de la NASA e colosală

Autor: Ziarul Top

Aterizarea pe Marte, denumită amarizare, este un proces complex și doar un procent de 40 la sută din misiunile trimise acolo ajung cu bine, a anunțat stirileprotv.ro.

InSight a folosit pentru coborâre o traiectorie care a mai fost folosită o dată, în cazul lui Phoenix lander. A pătruns în atmosfera planetei la o altitudine de 125 de kilometri şi a folosit paraşute, pentru a scădea viteza de la 20.000 de kilometri pe oră la 10 kilometri pe oră înainte să atingă suprafaţa planetei, dar și scuturi împotriva căldurii şi propulsoare pentru a reduce impactul temperaturilor foarte ridicate.

NASA a comandat sondei, în ultimele zile, să facă schimbări fine de traiectorie. Dacă unghiul era mai mare, sonda putea fi nevoită să petreacă mai mult timp în atmosferă.

Dacă unghiul era mai îngust, temperatura generată de frecare ar fi fost mai mare.

Au aflat abia după opt minute

Cei de la NASA nu au știut decât după câteva minute dacă InSight a ajuns în siguranţă pe suprafaţa planetei Marte. Comunicaţiile între Marte şi Terra au o întârziere de 8,1 minute.

Cele mai citite articole

InSight a ajuns pe Marte lângă ecuator, în partea vestică a regiunii numite Elysium Planitia. La 600 de kilometri spre sud se află în prezent rover-ul Curiosity.

InSight va începe acum să monteze mai multe instrumente necesare pentru toate experimentele geologice planificate de NASA, un proces care se va încheia tocmai pe 2 martie. Abia atunci vor putea începe studiile pentru care InSight a fost trimis pe Marte.


REPORTAJ/Mica Românie de la Cercul Polar. Roxana a terminat Dreptul în ţară, iar acum e în clasa întâi în Skjervøy, Norvegia – VIDEO

Despre norvegieni, de la români. Cum trăiesc, cum își educă copiii, cât beau, ce mănâncă. Și ce putem învăța noi înșine de la românii care conviețuiesc cu ei

Sursa: Libertatea.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE