Statistica ingrijoratoare: Romania este intre primele 10 tari, la nivel global, ca suprafata construita expusa cutremurelor

Autor: Ziarul Top

Statistica ingrijoratoare: Romania este intre primele 10 tari, la nivel global, ca suprafata construita expusa cutremurelor

La nivel mondial, Romania se regaseste printre primele zece tari dupa suprafata construita expusa riscului seismic, potrivit asiguratorului PAID Romania, prin intermediul caruia se incheie politele obligatorii pentru locuinte.

„Peste 90% din suprafata se regaseste in zone de risc, iar Bucurestiul este unul dintre cele mai vulnerabile orase din lume”, declara Nicoleta Radu, directorul general al PAID Romania.

In ultimii 100 de ani, 13 cutremure semnificative au fost inregistrat in Romania, care au provocat 2.630 de decese si au afectat mai mult de 400.000 de persoane, mai arata datele PAID Romania. Doar pagubele cauzate doar de cutremurul din 1977 depasesc 2 miliarde de dolari.

In schimb, cutremurul din noaptea de 27-28 octombrie, care a fost cel mai puternic din ultimii 14 ani, de 5,8 grade pe scara Richter, nu a provocat daune sau victime inregistrate.

Din totalul de aproximativ 9 milioane de locuinte existente pe teritoriul tarii noastre, doar 1,7 milioane sunt asigurate, conform datelor PAID Romania. Celelalte 7,3 milioane de locuinte, nu sunt protejate de o polita de asigurare care sa le permita remedierea pagubelor produse de cutremur.

Cele mai citite articole

„Acestea nu sunt simple date. Ele se pot traduce in tragedii de familie pentru cei ale caror locuinte sunt expuse in fata cutremurelor. Multi ar putea afla numai cand e prea tarziu ca persoanele care nu isi asigura locuintele nu beneficiaza, in cazul producerii unui dezastru natural, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor. Desi poate nu au fost amendati pentru ca nu au incheiat o asigurare obligatorie a locuintei, autoritatile nu pot sa le acorde sprijin financiar in caz de nevoie”, completeaza Nicoleta Radu.

PAID a fost formata prin asocierea societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii de locuinta, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. Poo-ul s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin reunirea a 12 societati de asigurare, actionari PAID. Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: cutremur, inundatii si alunecari de teren.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE