Parodontoza este o afecțiune inflamatorie a țesuturilor care susțin dinții, cauzată de acumularea de placă bacteriană și tartru sub gingii, care determină inflamația și deteriorarea progresivă a țesuturilor. Gestionarea eficientă a parodontozei implică, de cele mai multe ori, efectuarea unor modificări în privința modului de îngrijire a danturii și a obiceiurilor alimentare. De asemenea, deoarece este o afecțiune progresivă, parodontoza necesită controale stomatologice regulate și tratamente specifice. Neglijată, parodontoza determină numeroase complicații, inclusiv pierderea definitivă a dinților.
Ce anume înseamnă parodontoza avansată?
Parodontoza este o formă progresivă și severă a bolii parodontale, care afectează țesuturile de susținere a dinților. Parodontoza implică deteriorarea extinsă a gingiilor, a osului alveolar și a ligamentelor care fixează dinții în alveolele lor. În stadiile avansate, parodontoza poate duce la sângerare gingivală persistentă, mobilitate dentară accentuată, retracție gingivală severă și chiar pierderea dinților.
Ce poți face dacă suferi de parodontoză avansată?
Cele mai citite articole
La fel ca în cazul oricărei afecțiuni avansate, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să obții un diagnostic precis și să începi tratamentul, într-un timp cât mai scurt posibil. În același timp, este obligatorie menținerea unei igiene orale adecvate și a reducerii consumului de alimente care pot dăuna danturii, precum zahărul.
Obține un diagnostic adecvat
Diagnosticul precoce și evaluarea adecvată a severității parodontozei sunt importante pentru a determina cel mai potrivit plan de tratament. Simptomele comune ale parodontozei avansate includ sângerarea gingiilor, retracția gingivală, mobilitatea dentară și apariția abceselor gingivale. Este recomandată vizita într-o clinica stomatologica in Bucuresti, de preferat care colaborează cu un specialist în parodontologie, la apariția oricăror simptome care pot indica boala parodontală.
Respectă indicațiile medicului
Tratamentul parodontozei avansate se desfășoară în mai multe etape și implică adesea o abordare multidisciplinară. În general, într-un tratament pentru parodontoza avansata se începe cu un detartraj supra și subgingival, urmat de intervenții chirurgicale de regenerare a țesutului osos și gingival. În unele cazuri, medicul stomatolog poate recomanda administrarea de antibiotice. Este esențial să urmezi îndrumările și recomandările medicului stomatolog pentru a asigura succesul tratamentului și prevenirea recidivei.