Tot ce trebuie sa stii despre sigurantele fuzibile

Autor: Vornisa Diana

Nu toti oamenii sunt familiarizati cu termenul de sigurante fuzibile motiv pentru care este nevoie in primul rand de o explicatie logica pentru intelegerea pe deplin a termenului. O siguranta fuzibila este de fapt un fel de aparat care deconecteaza intregul circuit electric in momentul in care curentul electric ajunge sa topeasca elementele. In felul acesta, proprietarii sunt protejati impotriva unui eventual incendiu care ar putea produse pagube semnificative in locuinta.

Acest dispozitiv a aparut inca din cele mai vechi timpuri si actioneaza asemenea unui tampon in sensul in care atunci cand apare o supraincalzire sau un scurt circuit, fuzibilul se topeste, iar alimentarea cu energie electrica se opreste.

O astfel de siguranta functioneaza in felul urmator: componenta fuzibila este ingropata in nisip si astfel se topeste in momentul in care caldura emisa depaseste limitele acceptate. Astfel arcul electric este protejat de catre particulele de nisip care preiau o parte din caldura emanata. Toti cei prezenti in locuinta la momentul procedurii unui scurt circuit sunt protejati, riscul declansarii unui incendiu fiind vizibil diminuate. Este important de retinut faptul ca dupa orice episod de genul acesta, componenta fuzibila a sigurantei trebuie inlocuita.

Cele mai citite articole

Una dintre principalele caracteristici a acestor sigurante fuzibile rapiditatea cu care functioneaza si actioneaza. Electricienii recomanda in general achizitionarea unor sigurante temporizate care sa permita un timp mult mai mare de actionare. Intreruperea se realizeaza in mod automat ceea ce reprezinta un mare beneficiu avand in vedere faptul ca situatiile dezastruoase pot aparea in timpul noptii sau in timpul zilei, cand nimeni nu este acasa. De asemenea, sigurantele au o constructie destul de simplista si un design comun ceea ce inseamna ca pretul final este unul destul de mic pentru orice buzunar. In plus, raportul calitate – pret este unul mai mult decat avantajos.

Dezavantajele acestor sigurante fuzibile

Dincolo de beneficiile aduse de achizitionarea unor sigurante de genul acesta, mai exista si unele dezavantaje de catre cumparatorul trebuie sa tina cont. Spre exemplu, acestea trebuie inlocuite in mod periodic atunci cand apar mici defectiuni sau cand partea fuzibila se deterioreaza. In plus, nu se poate stabili un reglaj clar al curentului ceea ce pentru majoritatea electricienilor reprezinta un mare punct in minus.

Limita pe care o astfel de siguranta o suporta este de pana la 630 A ceea ce este mai mult decat suficient avand in vedere faptul ca suprasolicitarile au loc destul de rar. Genul acesta de produse pot fi usor de cumparat fie din magazinele specializate, fie din mediul online, in functie de preferintele fiecarui cumparator.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE