Unul din cele mai îndrăgite animale vor dispărea definitiv. Specia se află în stare de ”extincție funcțională”

Autor: Ziarul Top

De Cristian Anton,

Astăzi, ursul koala este în stare de „extincţie funcţională”, ceea ce înseamnă că numărul exemplarelor de urşi koala este mult prea mic pentru a asigura continuarea speciei.

Diversitatea genetică a devenit mult prea redusă în actuala populaţie pentru a asigura reproducerea în limitele unei sănătăţi normale a membrilor speciei.

Preşedinta Fundaţiei pentru Koala-ul Australian, Deborah Tabart, estimează că peste 1.000 de urşi koala au fost ucişi din cauza incendiilor, iar 80% din habitatul acestora a fost distrus. Incendiile de vegetaţie recente, cuplate cu seceta şi despăduririle au dus specia în această situaţie.

„Extincţia funcţională” reprezintă starea în care o populaţie devine atât de redusă încât nu mai joacă un rol semnificativ în ecosistemul său, fiind, astfel, neviabilă.

Autoritățile din Australia nu au reușit să adopte o lege pentru protecția urșilor koala

Deşi unii indivizi s-ar mai putea reproduce, numărul limitat de indivizi face ca viabilitatea pe termen lung a speciei să fie puţin probabilă, mai ales pentru că animalele devin foarte susceptibile la mai multe tipuri de boli asociate cu endogamia.

Despăduririle şi incendiile de vegetaţie şi pădure distrug principala sursă de hrană a urşilor koala, eucaliptul. Un koala adult va consuma un kilogram de frunze de eucalipt pe zi, acesta fiind principala sa sursă de nutrienţi.

Zeci de mii de donatori pentru salvarea speciei

În Australia, mai mulţi cetăţeni cer autorităţilor să adopte o lege pentru protecţia urşilor koala. Legea a fost redactată în 2016, dar nu a trecut încă de legislativul de la Canberra.

Mai multe filmuleţe cu oameni salvând urşi koala de foc au devenit virale şi au dus la o creştere în ajutoarele pentru spitalizarea şi ajutarea urşilor care au suferit arsuri.

Spitalul Port Macquarie pentru urşi koala a obţinut donaţii de 1,33 milioane de dolari din partea a peste 30.000 de donatori.

Personalul spitalului speră să reuşească să construiască staţii cu apă potabilă în zonele devastate pentru a ajuta animalele afectate de foc dar şi o „Arcă a urşilor koala”, menită să devină un sanctuar în care urşii răniţi sau arşi să poate să trăiască într-un habitat sănătos în timpul refacerii lor.

Citeşte şi:

Cele mai citite articole

„No vote for old men”. Cum s-au înfruntat polițiștii și asistenții sociali pe discernământul votanților la un cămin de bătrâni din București

De ce a pierdut PSD alegerile prezidențiale. Explicațiile directorului IRES: „Nu e suficient să mituiești românii”

CTP, despre ce ar trebui să facă Klaus Iohannis în următorii cinci ani: ”Este mai arogant decât Adrian Năstase”

Multe femei s-ar rușina să recunoască public așa ceva, dar Michaela Prosan din "Sacrificiul” nu se ferește să spună public

GSP.RO

Multe femei s-ar rușina să recunoască public așa ceva, dar Michaela Prosan din „Sacrificiul” nu se ferește să spună public

Horoscop 25 noiembrie 2019. Peștii sunt dornici de experiențe intense

HOROSCOP

Horoscop 25 noiembrie 2019. Peștii sunt dornici de experiențe intense

Urmărește cel mai nou VIDEO

Sursa: Libertatea.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE