Uraganul Dorian a lovit Bahamas. Cel puțin cinci persoane au murit. Furtuna a fost retrogradată la categoria 3 înainte de a ajunge în Statele Unite

Autor: Ziarul Top

De Andreea Radu,

UPDATE 09:40: Uraganul Dorian a fost retrogradat de la categoria 4 la categoria 3 în cursul dimineții de marți.

Furtuna tropicală, una dintre cele mai puternice formate în Atlantic de-a lungul istoriei, a lovit arhipelagul Bahamas cu intensitatea unui uragan de categoria 5, dar s-a oprit deasupra insulei Grand Bahama de mai multe ore și a pierdut din intensitate.

Luni, furtuna tropicală a fost retrogradată la categoria 4, iar în cursul nopții a scăzut la 3.

Acum, furtuna este însoțită de vânturi cu viteze în jur de 200 de kilometri pe oră au anunţat serviciile meteorologice americane.

Uraganul se menţine deasupra insulei Grand Bahama, iar locuitorii trebuie să rămână în adăposturi, se arată în cel mai recent buletin informativ emis la ora 05:00 GMT (08.00 ora României) de Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) cu sediul în Miami, Statele Unite.

UPDATE 3 septembrie: Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața și peste 20 au fost rănite în Bahamas din cauza uraganului Dorian.

Datele sunt preliminare și este posibil ca numărul victimelor să fie mult mai mare în arhipelagul din Caraibe care a fost lovit în plin de uragan.

Hubert Minnis, premierul Bahamasului, a anunţat că cinci persoane şi-au pierdut viaţa pe insulele Abacos, alte peste 20 fiind rănite.

Primele evaluări ale autorităților și Crucii Roșii arată că circa 13.000 de case au fost avariate sau distruse complet, iar uraganul a provocat „pagube considerabile” în insulele Abacos şi Grand Bahama

Dorian a fost retrogradat, luni noaptea, din categoria 5 la 4, dar rămâne „extrem de periculos”.

Furtuna s-a oprit de mai multe ore deasupra insulei Grand Bahama, dar se așteaptă să se deplaseze spre coasta de est a Floridei în orele care urmează.

Potrivit estimărilor, Dorian urmează să se deplaseze prin apropierea coastei de est al Floridei, de marţi seară până miercuri dimineaţă, apoi pe lângă coastele Georgiei şi Carolinei de Sud, miercuri seară şi joi, anunță NHC, citat de BBC News.

UPDATE: 00:00: Uraganul Dorian este în Bahamas și se înaintează foarte lent, transmite NHC.

Avertizarea de uragan a fost extinsă spre nord, până la plaja Ponte Vedra, Florida. Avertizările de furtuni au fost extinse spre nord, până la South Santee River, Carolina de Sud

UPDATE: 23:30: Oficialii FEMA spun că se adaptează pe măsură ce direcția uraganului Dorian se schimbă.

Schimbarea traseului uraganului Dorian a determinat oficialii federali să reevalueze în permanență unde să trimită ajutoare.

UPDATE 23:00: New Orleans a trimis personal pentru a sprijini Florida: 14 membrii ai Departamentului de pompieri din New Orleans și cinci membri de la Serviciile medicale de Urgență din New Orleans.

UPDATE 22:30: Cel puțin șapte spitale din Florida se află sub ordin de evacuare completă, a declarat biroul guvernatorului din Florida.

Iată lista evacuărilor curente ale spitalelor din Florida:

Evacuarea completă (7):

 • Advent Health New Smyrna (Volusia County)
 • Baptist Medical Center Nassau (Nassau County)
 • Baptist Medical Center – Beaches (Duval County)
 • Cape Canaveral (Brevard County)
 • Cleveland Clinic South (Martin County)
 • Port St. Lucie Hospital (St. Lucie County)
 • Good Samaritan Medical Center (Palm Beach County)
 • Steward Sebastian River Medical Center (Indian River County)
 • Halifax Psychiatric Center North (Volusia County)

Evacuare parțială (1):

 • Port St. Lucie Hospital (St. Lucie County)

UPDATE: 22:00: Locuitorilor din West Palm Beach, Florida, li se cere să se adăpostească, să nu plece la drum și să evite vizitarea obiectivelor turistice, potrivit unui comunicat de presă publicat de oficialii orașului.

UPDATE: 21:00: Echipajele Gărzii de Coastă din SUA se îndreaptă spre Bahamas pentru a se pregăti pentru un răspuns rapid în urma uraganului Dorian, a declarat USCG într-un comunicat de presă.

Foto USCG

UPDATE: 20:00: Michael Pintard, ministrul agriculturii din Bahamas, a publicat un videoclip în care se pot vedea apa care i-a inundat casa în timpul uraganului Dorian.

UPDATE: 19:45: Este de așteptat ca uraganul Dorian să se apropie „periculos” de Florida în această noapte, potrivit National Hurricane Center.

„Nucleul uraganului Dorian va continua să străbată insulele Bahamas în mai mare parte de zi și în această seară. Uraganul se va deplasa apoi periculos spre coasta estică a Florida, luni noapte, până miercuri, apoi se va muta periculos în apropierea coastelor Georgiei și Carolina de Sud, miercuri seară și joi”, a transmis NHC.

UPDATE 19:25: Vânătorii de uragane ai Forțelor Aeriene din SUA au capturat imagini din interiorul ochiului furtunii folosind un avion de recunoaștere.

UPDATE 19:00: Mai mult de 600 de zboruri care erau programate luni au fost suspendate din cauza uraganului Dorian, potrivit FlightAware.

Au fost vizate mai ales cinci aeroporturi din Florida, unul din Carolina de Nord şi altul din Atlanta, state de pe teritoriul SUA ce ar putea fi afectate de furtună.

UPDATE 18:25: Uraganul Dorian este acum o furtună din categoria 4:
vânt între 209 și 252 km/h (pagube catastrofale; poate smulge acoperișurile), potrivit National Hurricane Center.

Dorian se îndreaptă spre vest și se află în prezent la 48 de kilometri nord-est de Freeport, în Bahamas, și 177 kilometri est de West Palm Beach, Florida.

Bahamas-ul continuă să experimenteze vânturi catastrofale și valuri de furtună, potrivit NHC.

Cele mai citite articole

UPDATE 18:15: O nouă imagine din satelit cu Uraganul Dorian arată cât de distructivă continuă să fie furtuna care străbate în continuare SUA.

Imaginea a fost surprinsă la ora 03:03 ET și a fost retușată de Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din Statele Unite (NOAA).

UPDATE 18:00: Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, spune că 72 de cămine și unități medicale aflate de-a lungul coastei au fost evacuate pe măsură ce uraganul Dorian se apropie.

Unele spitale din Florida au început, de asemenea, să evacueze pacienții sau să-și facă planuri de evacuare, a mai spus DeSantis.

De asemenea, cinci porturi din Florida au fost închise:

 • Miami
 • Everglades
 • Fort Pierce
 • Palm Beach
 • Port Canaveral

UPDATE 17:45: Numeroase victime au fost raportate pe insulele Abaco din Bahamas în urma uraganului Dorian.

„Vorbim despre daune catastrofale” în Abaco, a declarat ministrul Afacerilor Externe din Bahamas, Darren Henfield.

„Avem rapoarte despre victime. Nu putem confirma aceste rapoarte până nu ieșim să verificăm noi înșine”, a mai spus ministrul.

UPDATE 17.00: Bahamasul se confruntă cu o întrerupere totală a energiei electrice pe întreaga insulă pe New Providence, potrivit companiei Bahamas Power and Light (BPL).

Compania a transmis că eforturile de restabilire a energiei continuă să fie îngreunate de inundațiile de pe insulă.

UPDATE 16.00: Bahamas Press a raportat că un băiat în vârstă de 8 ani a fost prima victimă despre care se știe că a murit în uragan.

Bunica băiatului, a declarat pentru Eyewitness News că nepotul ei a murit în Abaco Island. Copilul s-a înecat, potrivit femeii care spune că și nepoata ei este dată dispărută. CNN a contactat autoritățile din Bahamas care nu au confirmat încă știrea cu privire la moartea copilului.


Uraganul Dorian a lovit arhipelagul Bahamas cu intensitatea unei furtuni de categoria 5. Pagubele provocate de uragan au fost uriașe.

Furtuna tropicală a lovit Bahamasul cu ploi torenţiale şi vânturi cu viteze de până la 300 de kilometri pe oră, un nivel fără echivalent în istoria acestui arhipelag din Caraibe, scrie BBC News.

Furtuna a provocat valuri cu înălţimi de 5,5 până la 7 metri peste nivelul normal la Great Abaco.

Uraganul de categorie 5, considerat „catastrofal” de Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center – NHC), a atins, duminică, ţărmul la Elbow Cay, pe insulele Abacos din nord-vestul Bahamas.

Insulele Abacos au fost complet acoperite de apă după ce ochiul furtunii a trecut peste. Uraganul a ajuns și pe insula Grand Bahama aducând vânturi puternice și precipitații torențiale.

Pe rețelele de socializare, locuitorii din Bahamas au postat imagini care surprind apele care înghit casele după ce vânturile le-au rupt acoperișurile.

„Ne aflăm în faţa unui uragan (…) cum nu am văzut niciodată în istoria Bahamas”, a declarat Hubert Minnis, prim-ministrul acestui arhipelag alcătuit din peste 700 de insule situat între Florida, Cuba şi Haiti. „Este probabil cea mai tristă zi din viaţa mea”, a adăugat el, în lacrimi.

Traiectoria estimată a uraganului Dorian (foto CNN)

Dorian a egalat recordul, care data din 1935, celui mai puternic uragan din Atlantic atunci când a ajuns la ţărm, fiind posibile distrugeri masive.

Chiar dacă sună cunoscut românilor, Dorian uraganul își trage numele din altă parte, nu de la artistul român. Poți afla tot din Libertatea, cum sunt alese numele uraganelor.

Furtuna tropicală se deplasează lent spre vest și se așteaptă să lovească litoralul estic al SUA. Statele americane din Florida, Georgia, Carolina de Nord și Carolina de Sud au declarat toate stare de urgență.

La ora 03:00 GMT, uraganul se afla la 220 de kilometri de coasta Floridei, unde unele regiuni au fost evacuate. Mai la nord, Guvernatorul Carolinei de Sud, Henry McMaster, a ordonat evacuarea obligatorie a opt ţinuturi aflate pe coastă, luni, începând cu ora 16:00 GMT.

De la Casa Albă, preşedintele american, Donald Trump, a lansat un apel la cea mai mare vigilenţă în faţa acestui fenomen climatic „foarte, foarte puternic”. „Rugaţi-vă pentru locuitorii din Bahamas”, a adăugat el la Twitter la scurt timp.

După Bahamas, uraganul ar urma să se apropie de coasta de est a Floridei (sud-estul Statelor Unite) luni seară şi marţi, dar este dificil de prevăzut cu ce intensitate va lovi ‘Sunshine State’.

Statul Florida, al cărui teritoriu constă în principal într-o peninsulă din sud-estul Statelor Unite, se află în fiecare an în prima linie în calea furtunilor care se formează în sezonul uraganelor.

Cu un relief foarte plat, litoralul din Florida este ameninţat constant de riscul de creştere a nivelului apelor. Relieful din centrul peninsulei este caracterizat, de asemenea, prin altitudini foarte mici. Pentru locuitorii din Florida, principala ameninţare o reprezintă inundaţiile.

Bianca Andreescu a fost răzbunarea noastră! Premieră impresionantă pentru canadianca ale căror origini sunt românești

GSP.RO

Bianca Andreescu a fost răzbunarea noastră! Premieră impresionantă pentru canadianca ale căror origini sunt românești

Urmărește cel mai nou VIDEO

Sursa: Libertatea.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE