Alegeri legislative anticipate în Austria, după demisia vicecancelarului Heinz-Christian Strache. Scandalul a plecat de la o înregistrare video compromiţătoare

Autor: Ziarul Top

”I-am propus preşedintelui (Alexander Van der Bellen-n.r.) convocarea alegerilor anticipate cât mai curând posibil”, a anunţat cancelarul conservator Sebastian Kurz în faţa presei, citat de Agerpres.

Scandalul a izbucnit, vineri după-amiază, când publicaţiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017.

Strache, partenerul de guvernare al cancelarului conservator Sebastian Kurz, a fost filmat când accepta finanţare pentru partidul său din partea unei pretinse nepoate a unui oligarh rus, relatează Reuters.

Imaginile îl arată pe Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu.

Mai mult, Strache îi sugerează interlocutoarei sale achiziţia celui mai influent cotidian austriac şi înlocuirea unor ziarişti cu alţii mai apropiaţi de formaţiunea de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPOe).

”Prea mult este prea mult”, a mai spus el, amintind de mai multe scandaluri în care a fost implicată formaţiunea de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), cu care formaţiunea sa, Partidul Popular Austriac (OeVP), s-a aliat la guvernare după alegerile din 2017, dând acum de înţeles că această alianţă s-a încheiat.

Heinz-Christian Strache şi-a dat, sâmbătă, demisia din postul de vice-cancelar al Austriei şi din cel de preşedinte al FPOe, dar a acuzat ”o campanie de dezinformare” împotriva sa.

Cele mai citite articole

Însă el a admis că a căzut cu naivitate în capcana întinsă de nişte ”agenţi provocatori” care l-au invitat la o întâlnire ”stropită cu alcool” într-o vilă în care aceştia instalaseră microfoane şi camere ascunse.

FOTO: EPA


Citește și:

Cancelarul Austriei, despre OUG cu privire la măsurile fiscale: Firmele austriece ar putea să-şi strângă lucrurile şi să plece

Reacția Austriei, după criticile României privind alocațiile copiilor: „Indexarea lor aduce mai multă corectitudine”


Citește mai multe despre sebastian kurz, Alegeri, Austria, camera ascunsa, demisie și înregistrare pe Libertatea.

Sursa: Libertatea.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE