Cel puțin pentru București și împrejurimi, anul 2019 se anunță a fi foarte prolific în ceea ce privește construcțiile de locuințe. Pe fondul dezvoltării economiei, un semn al maturizării pieței este reprezentat de predominanța ansamblurilor cu o localizare mai favorabilă.
Potrivit raportului de piață Residential 2019 Market Genome realizat de compania de consultanță imobiliară SVN România, peste 20.000 de locuințe se află, aproape de jumătatea lui 2019, în diferite etape de construcție în București și localitățile limitrofe. Potrivit datelor companiei, acesta reprezintă un record absolut în istoria pieței rezidențiale locale de după 1990.
Din stocul aflat în dezvoltare, aproximativ 14.000 de unități locative ar putea fi predate în acest an. Acesta ar reprezenta un nou record post-Revoluție, în condițiile în care în 2018 au fost predate 11.272 de locuințe, în creștere cu aproximativ 18% față de 2017, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Zona de vest a Bucureștiului va atrage și în 2019 cel mai mare număr de livrări, cu aproximativ 34% din noua ofertă, respectiv peste 4.200 de noi locuințe.
„Epoca «Construiește și vei vinde» s-a încheiat. Deși nu întrevedem o criză de proporții în viitorul apropiat, în absența unor factor macroeconomici cu puternic impact negativ, dezvoltatorii nu vor mai înregistra aceleași ritmuri rapide de vânzare, în special în timpul construcției. Temeinicia planurilor după care sunt dezvoltate proiectele va fi decisivă, competiția este mult mai acerbă și există zone unde observăm o prefigurare a unei supraoferte.”
Andrei Sârbu, CEO SVN România
Suprafețe mai mari decât în blocurile vechi
Cele mai citite articole
O altă „premieră” în istoria modernă a pieței rezidențiale locale constă în faptul că locuințele destinate clasei medii vor deține în acest an ponderea majoritară a unităților care vor fi finalizate în București și împrejurimi. Asta în contextul în care, în ultimii mai bine de zece ani, locuințele care ținteau segmentul mass-market au dominat piața.
Astfel, potrivit datelor SVN România, 50,5% din oferta nouă care va fi pusă de dezvoltatori pe piață în acest an se încadrează în categoria middle-market – segment care a crescut de peste patru ori de la revenirea pieței rezidențiale locale. „Aceste locuințe beneficiază de regulă de un amplasament foarte bun, în apropierea marilor centre de afaceri și în zone cu o infrastructură generală foarte bună, și au suprafețe mai mari comparativ cu cele ale locuințelor finalizate înainte de 1990”, explică reprezentanții companiei.
Andrei Sârbu, CEO SVN România, consideră că, urmare a dezvoltării economiei, segmentul middle-market va deține ponderea majoritară în piață și în 2020. „Am asistat în ultimii ani la dezvoltarea de la zero a unor întregi zone, atât pe segmentul spațiilor comerciale și de birouri cât și pe segmentul rezidențial, care le urmează cu rapiditate pe primele două”, subliniază acesta.
Segmentul mass-market: dimensiuni reduse și amplasament periferic
Pe de altă parte, locuințele destinate segmentului mass-market vor deține în acest an aproximativ 48% din totalul unităților programate spre livrare în București și împrejurimi. Aceste locuințe sunt amplasate în marile cartiere sau în zonele mărginașe ale orașului și au suprafețe similare (sau chiar mai mici) comparativ cu ale locuințelor finalizate înainte de 1990.
Datele SVN România arată că noi zone din București au potențialul de a atrage, pe viitor, dezvoltarea unui număr semnificativ de noi proiecte. Cele mai promițătoare ar fi Bucur Obor și Bucureștii Noi – Jiului, ambele zone beneficiind de o infrastructură de transport bună. În același timp, Titan – T. Pallady și Expoziției prezintă în continuare un potențial foarte ridicat de dezvoltare, relativ slab exploatat în acest moment.
Sursa: Imobiliare.ro