Arhitectura clasica a inceput sa fie usor, usor inlocuita cu ideile avangardiste si extravagante ale tinerilor arhitecti care cauta in permanenta sa iasa din tipare. In marile orase ale Romaniei au aparut constructii futuriste, care atrag atentia si care incanta privirile trecatorilor.
Arhitectura din Romania incepe sa se alinieze trendurilor din exterior si sa adopte modelul capitalelor europene, care sunt interesate cu tot felul de constructii moderne si impunatoare, realizate in intregime din sticla si care sunt in mare trend in ultimii ani. Cladirile de birouri, spre exemplu, folosesc cu incredere geamuri securizate pentru crearea unui aspect maret.
In special in cazul birourilor, angajatii care petrec cel putin 8 ore pe zi intr-un spatiu inchis au nevoie de cat mai multa lumina naturala pentru a putea functiona la parametri normali. Geamurile de sticla sunt ideale, pentru ca permit razelor de soare sa patrunda intr-un spatiu cat mai mare, creand o zona de confort angajatilor.
De multe ori, aceste geamuri securizate sunt folosite si pentru compartimentarea birourilor sau a salilor de sedinte, ceea ce mareste nivelul de transparenta. Angajatii sunt mult mai relaxati si colaboreaza mult mai bine, stiind ca exista un anumit grad de lejeritate.
Siguranta oamenilor din jur este esentiala pentru orice dezvoltator, fapt pentru care materialele folosite sunt unele de cea mai buna calitate. Cladirile din sticla sunt sigure, avand in vedere faptul ca, in cazul unui accident, sticla se sfarama in bucatele mici, fara a provoca nici cea mai mica rana oamenilor prezenti la fata locului. Fara doar si poate, acesta este cel mai mare avantaj al acestor geamuri securizate, dar si motivul pentru care sunt atat de des utilizate in constructii.
Chiar si in designul interior au ajuns sa fie foarte des utilizate, fie ca este vorba despre delimitarea peretilor unei cabine de dus, fie ca este vorba despre compartimentarea incaperilor. Efectul vizual este unul extraordinar, mai ales in cazul spatiilor micute. Geamurile ofera mult mai multa deschidere si luminozitate, marind in felul acesta locuinta.
Cum se realizeaza securizarea termica a sticlei?
Intregul procedeu este unul destul de complicat, care are insa niste rezultate extraordinare. O bucata de sticla este supusa unui proces de incalzire la temperaturi de pana la 650 de grade Celsius, pana in momentul in care ajunge sa se indoaie. Urmatorul pas presupune racirea imediata a suprafetelor externe, ceea ce duce la realizarea unei compresii. In felul acesta, bucata de sticla devine mult mai rezistenta in fata diverselor socuri. Totul este atent controlat si monitorizat, pentru ca rezultatul final sa fie unul pe masura asteptarilor.
In cazul in care instructiunile nu sunt urmate cu rigoare, calitatea acestor geamuri securizate scade, iar riscul producerii unor accidente grave se mareste semnificativ. Alegerea firmei producatoare este foarte importanta, fapt pentru care clientii trebuie sa faca o atenta cercetare de piata inainte de a lua o decizie. Chiar daca pretul de achizitie este unul putin mai mare, investitia merita sa fie facuta, in special atunci cand este vorba despre siguranta celor din jur.