Autoritatea de supraveghere bancara din Turcia (BDDK) a informat ca a lansat o investigatie asupra bancii americane de investitii JP Morgan si a altor grupuri bancare in urma plangerilor primite dupa ce vineri lira turceasca s-a depreciat cu peste 4%, iar principalul indice bursier a scazut semnificativ, transmit Xinhua si Reuters.
Sambata, BDDK a anuntat ca vor urma „procesele administrative si judiciare” necesare dupa ce a primit plangeri ca un raport publicat vineri de JP Morgan a afectat reputatia bancilor turcesti si a provocat volatilitate pe pietele financiare.
De asemenea, arbitrul pietei de capital din Turcia (SPK) a informat ca a lansat o investigatie in urma plangerilor primite privind raportul JP Morgan „care induce in eroare” si a provocat speculatii la Bursa de la Istanbul.
Un purtator de cuvant al JP Morgan nu a dorit sa comenteze informatia.
Vineri, lira turceasca s-a depreciat cu peste 4% fata de dolar, cel mai semnificativ declin zilnic de la criza din august, sporind temerile ca turcii cumpara mai multa valuta in urma deteriorarii relatiilor cu Washingtonul.
Investigatiile autoritatilor de reglementare sunt cele mai recente masuri oficiale menite sa contracareze declinul monedei nationale.
Conform copiei raportului JP Morgan consultata de Reuters, exista un risc ridicat ca lira sa se deprecieze si mai mult dupa alegerile locale din 31 martie, iar banca recomanda clientilor sa achizitioneze dolari.
Astfel de recomandari adresate clientilor sunt tipice pentru bancile din intreaga lume.
De asemenea, BDDK a anuntat ca verifica plangerile potrivit carora „unele banci” i-au sfatuit pe clienti sa achizitioneze valuta intr-un mod „manipulativ, care induce in eroare”. Institutia nu a precizat care sunt bancile implicate sau daca ele sunt turcesti sau straine.
Vineri, indice bursier BIST100 a scazut cu 3,45%, in timp ce indicele bancar a inregistrat un declin de 6,64%.
Anul trecut, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare, in principal din cauza temerilor privind influenta presedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, cererilor sale repetate de scadere a ratelor dobanzilor si a inrautatirii legaturilor cu SUA.
Analistii atrag de mai multe luni atentia asupra riscurilor la adresa economiei turcesti, confruntata cu o inflatie de doua cifre si un deficit mare de cont curent in pofida unei cresteri economice solide.
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com