Obstrucționarea priveliștii reprezintă un risc atât pentru imobilele noi, din zonele aflate în plină dezvoltare, cât și pentru blocurile mai vechi.
Cine nu și-ar dori să locuiască într-o casă cu vedere la parc, la lac sau măcar cu deschidere către o mică grădină? Dincolo de simpla localizare și caracteristicile fizice ale proprietății pe care vrei să o achiziționezi, priveliștea pe care aceasta ți-o oferă reprezintă, cu siguranță, un beneficiu cu totul special. Cum un apartament cu o panoramă deosebită este greu de găsit, mai ales în orașele mai mari și mai aglomerate, nu puțini potențiali cumpărători ar fi dispuși ca, pentru așa ceva, să scoată din buzunar câteva mii de euro bune.
Înainte de a bate palma cu vânzătorul, trebuie să iei în calcul că există riscul ca, în timp, priveliștea la care ții atât de mult să fie blocată. Iată recomandările experților Imobiliare.ro pentru a evita, pe cât posibil, să cazi într-o asemenea „capcană”:
1. Fii atent la dinamica zonei atunci când mergi la vizionare
Cele mai expuse riscului de blocare a unei panorame deosebite sunt, bineînțeles, zonele rezidențiale mai noi, aflate încă în dezvoltare. Dacă locul unde ai vrea să te muți se încadrează în această categorie, este, practic, imposibil de garantat că în orizontul casei tale nu vor apărea, în timp, alte construcții – exceptând, desigur, cazul în care proprietatea care te interesează este amplasată chiar peste drum de punctul tău de interes (lac, parc, grădină etc.).
2. Vezi dacă în apropiere există terenuri virane
Deși caracteristică, în general, ansamblurilor rezidențiale noi, problema blocării priveliștii (sau, în unele cazuri, chiar a influxului de lumină naturală!) se poate pune și în cazul blocurilor mai vechi, din cartiere rezidențiale mai „așezate”. Este important, de aceea, ca, atunci când studiezi împrejurimile unei proprietăți, să vezi și dacă în imediata sa apropiere există terenuri virane, care ar putea – și probabil vor fi! – folosite pentru construcții ulterioare.
3. Documentează-te cu privire la dezvoltarea urbană a zonei
Pentru a evita eventualele surprize, atunci când vrei să cumperi o locuință „cu panoramă”, recomandat este să te documentezi cu privire la direcția de dezvoltare urbană a zonei care te interesează. De luat în calcul la acest capitol sunt atât anunțurile de construcție făcute de diverși dezvoltatori imobiliari, cât și declarațiile publice ale autorităților locale. Foarte lămuritoare ar fi, de asemenea, reglementările de urbanism cuprinse în Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al arealului respectiv.
4. Nu miza doar pe avantajul panoramei!
În general vorbind, decizia de achiziție a unei locuințe (în detrimentul alteia sau nu) trebuie susținută prin mai multe argumente. O priveliște specială reprezintă, cu siguranță, un important element pro, însă acesta nu ar trebui să fie singurul! Așa cum am arătat mai sus, păstrarea unei priveliști speciale nu intră sub controlul tău. Iată, așadar, întrebarea pe care ar trebui să ți-o pui de la bun început: „Sunt dispus să locuiesc aici și dacă nu aș mai avea această priveliște?”.
Citește și: „Capcane” imobiliare, ep. 4: Drumurile proaste sau neamenajate
Sursa: Imobiliare.ro