A venit vremea chilipirurilor imobiliare? Iată cum influențează COVID-19 prețurile apartamentelor noi

Autor: Ziarul Top

Situația generată de noul coronavirus (COVID-19) în România, inclusiv pe piața imobiliară, nu va influența semnificativ prețurile apartamentelor aflate în cadrul ansamblurilor rezidențiale noi. Mare atenție însă atunci când cumpărați o locuință la reputația dezvoltatorului, spune Andreea Comșa, CEO-ul companiei de consultanță imobiliară Premier Estate Management.

În cazul locuințelor noi, nu se vor înregistra scăderi dramatice la nivelul prețurilor. Depinde însă și de durata de timp pe care se va extinde întreaga situație apărută pe fondul răspândirii coronavirusului.

„Nu cred că vor fi scăderi mai mari de 5%-10%, poate 15%, cu anumite excepții. Cred că s-ar putea să scadă prețurile doar la cei care au dezvoltat fără a obține o finanțare bancară, care s-au finanțat doar din avansurile clienților. Cred că acolo sunt niște situații mai dificile, că ei pot intra într-un blocaj și că ar putea să facă concesii mai mari, astfel încât să poată să ducă proiectul la bun sfârșit. Dar cei care au finanțare bancară vor avea și au susținerea băncilor, astfel încât să găsească soluții pentru a menține proiectul la valoarea inițială, poate cu mici discount-uri”, a explicat Comșa în cadrul emisiunii imoExpert.

URMĂREȘTE INTEGRAL CEA MAI NOUĂ EDIȚIE IMOEXPERT

CEO-ul Premier Estate Management a ținut să sublinieze faptul că situația în care se află la momentul actual piața imobiliară din România nu este nicidecum similară cu cea întâmpinată în perioada 2008-2009 și le-a trasmis și un mesaj cumpărătorilor.

„Dacă ei se așteaptă ca în 2-3 luni să cumpere chilipiruri, aceleași apartamente pe care și le-au dorit cu 50% discount, să nu se iluzioneze pentru că nu o să se întâmple acest lucru”, a spus Andreea Comșa completând că dezvoltatorii serioși, mari, cu proiecte bune și acces la finanțare bancară nu au de ce să ieftinească astfel prețurile.

Ea îi sfătuiește pe cei care vor să facă o achiziție imobiliară în următoarele luni să se informeze cât mai bine cu privire la dezvoltatorul proiectului în care se află locuința de care sunt interesați, pentru a evita orice situație neplăcută ulterior.

„Clienții care vor să cumpere o locuință în continuare sau mai sunt eligibili să se încadreze la un credit, trebuie să fie foarte atenți, mai ales în acest moment, de la cine cumpără, cine este dezvoltatorul, ce finanțare bancară are în spate, care este situația proiectului pentru că s-ar putea să fie proiecte în care clienții cumpără, iar acei dezvoltatori se finanțează din avansuri, iar proiectele respective au șanse mai mari să se blocheze în această perioadă”, a explicat CEO-ul Premier Estate Management în cadrul emisiunii imoExpert.

Este posibil, totodată, să vedem în urma acestui blocaj un număr mai mare de cumpărători interesați de proiecte rezidențiale care nu s-au numărat printre favoritele din piață, fie din cauza locației, fie din cauza calității mai reduse a construcției.

„S-ar putea ca o categorie anume de clienți care, după acest moment de blocaj, poate nu mai sunt eligibili să se încadreze la o anumită sumă mai mare pentru a primi credit și se încadrează la o sumă mai mică, să revină la anumite proiecte care poate în ultimii doi ani au fost mai puțin populare, aflate inclusiv în zonele mai puțin bune sau proiecte care au fost construite mai ieftin”, a spus CEO-ul Premier Estate Management.

„S-ar putea ca acest criteriu de preț să facă diferența în viitor, așa cum făcea și acum 4-5-6 ani. S-ar putea să fie o categorie de clienți care vor căuta, din nou, cu mai mult ardoare acele proiecte”, a mai completat ea.

Sursa: Imobiliare.ro

ARTICOLE RELEVANTE