Fisurile anale – de la simptome si cauzele aparitiei, pana la tratamentele inovatoare

Autor: Ziarul Top

Fisura anala reprezinta o ruptura mica in mucoasa care captuseste anusul, ultima parte a tubului digestiv. De regula, aceasta apare atunci cand se elimina scaune mai consistente sau mai dure, producand durere si sangerare.

Fisurile anale sunt frecvente in cazul copiilor, insa pot aparea indiferent de varsta. De regula, acestea se amelioreaza prin consumul de fibre, dar si baile de sezut, care determina relaxarea muschilor perianali si grabesc vindecarea. Insa, sunt si cazuri in care problema poate fi rezolvata doar pe cale chirurgicala.

De cele mai multe ori, fisurile anale sunt confundate cu hemoroizii, respectiv vase de sange inflamate in interiorul sau exteriorul anusului, care apar in aceleasi conditii.

Cauzele fisurilor anale

Cele mai frecvente cauze ale fisurilor anale sunt:

  • Constipatia cronica
  • Eliminarea scaunelor mari si tari;
  • Diareea cronica;
  • Nasterea;
  • Boala Crohn sau alte boli inflamatorii intestinale.

Simptomele disurilor anale

Cele mai citite articole

Printre cele mai comune simptome se numara:

  • Durere in timpul scaunelor;
  • Mancarime sau iritatie in jurul anusului
  • O rana vizibila pe pielea din jurul anusului
  • O umflatura mica sau semn la nivelul pielii din regiunea anala.

Diagnostic

La prezenta a doua dintre simptomele mentionate mai sus este imperios necesara vizita la medicul specialist. Acesta va constata problema printr-un tuseu rectal, care consta in introducerea in canalul anal a unui deget invelit in manusa chirurgicala sau a unui anoscop, un instrument scurt, tubular.

Tratament

In functie de gravitatea problemei, medicul va alege un tratament fisuri anale personalizat. De cele mai multe ori, acesta va recomanda consumul de fibre, hidratarea, precum si activitatea fizica. In cazul in care problema este acutizata, se poate merge pe aplicarea locala a unei creme cu nitroglicerina sau a uneia cu anestezic.

In ultima instanta, se va recurge la tratamentul chirurgical, sfincterotomia interna laterala, care presupune incizia unei mici parti a muschiului sfincterului anal, ceea ce reduce spasmul si durerea, favorizand vindecarea.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE