Dormitorul este unul dintre cele mai importante spatii ale unui camin. De aceea, ar trebui gandit si decorat ca o zona destinata exclusiv relaxarii si recuperarii, prin odihna, a energiei necesare pentru a face fata provocarilor zilnice. Piata ofera o multitudine de propuneri, insa cum poate fi transformata o asemenea incapere, prin amenajare, astfel incat sa devina efectiv un spatiu confortabil si relaxant? Gasesti raspunsurile necesare in randurile ce urmeaza.
Acoperirea podelei
Unul dintre aspectele esentiale ce trebuie planificat cu grija, atunci cand ai in vedere amenajarea dormitorului, este legat de suprafata pe care calci. Este suficienta montarea unui parchet de calitate, este preferabila gresia, e nevoie de covoare? Raspunsul la toate este: depinde.
In mod uzual, podeaua unui dormitor este acoperita de parchet, mai putin cu gresie, fiindca lemnul este mai calduros si mai potrivit atmosferei unei camere de odihna. Una dintre tendintele ultimilor ani, de sorginte mediteraneana, este utilizarea gresiei, inclusiv pentru acoperirea podelei dormitorului. In conditiile in care utilizezi un sistem de incalzire prin pardoseala (din ce in ce mai popular la noi), solutia poate avea impact estetic si utilitar fantastic.
In schimb, folosirea unor covoare de dormitor reprezinta un plus de confort si design interior de care orice camera de acest fel are nevoie, pentru a deveni un spatiu relaxant. Covorul adauga caldura si blandete si poate fi o completare minunata a stilului interior ales. Pe langa efectul termoizolant si de atenuare a zgomotului, senzatia de a calca pe o suprafata confortabila completeaza minunat starea de odihna specifica dormitorului.
Iluminarea incaperii
O alta latura esentiala a confortului unui dormitor este mixul de lumina naturala si artificiala. Devin astfel extrem de importante posibilitatile de a controla aceste fluxuri de lumina, in scopul desavarsirii senzatiei de relaxare ce ar trebuie sa domine incaperea.
Ideal, suprafata vitrata ar trebui sa fie cat mai mare posibil, pentru a permite soarelui sa ramana sursa dominanta. Pastrarea intimitatii si limitarea cantitatii de lumina pot fi realizate cu ajutorul perdelelor si al draperiilor, care, pe langa faptul ca sunt accesorii utile, ofera un plus de culoare si definesc atmosfera camerei.
Completarea nevoii de lumina, mai ales in serile lungi, se poate obtine cu surse multiple de iluminat artificial, cel putin in parte reglabile ca intensitate. Pentru maximizarea confortului, poti instala sisteme controlate prin telecomanda, atat in privinta surselor de lumina artificiala, cat si pentru perdele si draperii.
Mobilierul
Poti obtine maximizarea senzatiei de confort prin alegerea unui mobilier circumscris ideii de utilitate si minimalism. Patul este elementul dominant si piesa care dicteaza tonul intregii camere. In functie de materialul si culoarea din care este realizat cadrul, poti alege tonurile celorlalte piese de mobilier si ale accesoriilor. In mod evident, cu cat este mai mare, cu atat mai confortabil va fi. Asadar, daca detii un spatiu suficient de generos, alegerea unui pat de dimensiuni Super King Size (200×180 cm) ramane unica optiune de luat in considerare.
Pentru a raspunde nevoii de spatiu de stocare a textilelor necesare–perne, pilote, plapumi, etc.–voluminoase si destul de grele, un pat cu zona de depozitare incorporata reprezinta alegerea ideala. Aceasta va insemna si spatiu mai generos in sifonier, precum si limitarea necesitatii instalarii unor piese de mobilier suplimentare. Daca doresti amplificarea senzatiei de spatiu, culorile calde si tonurile deschise sunt solutia.
O incapere confortabila poate da tonul unei zile reusite, daca aceasta camera induce starea de relaxare si confort. Dormitorul poate fi (si trebuie sa fie!) mai mult decat camera in care dormi; poate fi spatiul in care evadezi de stresul cotidian, pentru a-ti obtine binemeritata odihna. Amenajeaza-l, asadar, cu atentie sporita, folosind unul dintre cele mai frumoase covoare de pe piata, pentru a te bucura cat mai mult de beneficiile unui spatiu bine structurat.