Tomografia computerizată (CT) cerebrală reprezintă o metodă imagistică de diagnostic modernă, ce permite obținerea unor imagini detaliate ale structurilor cerebrale. Această investigație folosește raze X și tehnologia computerizată avansată pentru a genera imagini transversale sau tridimensionale ale creierului, oferind astfel medicilor o vedere clară asupra structurilor cerebrale și a eventualelor anomalii prezente. Se poate efectua cu sau fără substanță de contrast și este o procedură rapidă și nedureroasă.[1][2] Mai jos vei descoperi câteva lucruri importante pe care oricine urmează să facă un CT cerebral ar trebuie să le știe pentru a se putea pregăti corespunzător.
1. Trebuie să-i spui medicului dacă suferi de anumite afecțiuni sau urmezi un tratament medicamentos
Înainte de a face un CT cerebral, este esențial să informezi medicul dacă ai suferit recent sau suferi de vreo afecțiune medicală, precum boli de inimă, astm, diabet, boli renale sau afecțiuni tiroidiene. Oricare dintre aceste condiții poate crește riscul unui efect advers în timpul unei tomografii computerizate. Nu uita să menționezi și dacă ai alergii, în special la iod. Acest lucru este necesar pentru a se putea măsurile necesare în vederea evitării unei eventuale reacții alergice în cazul efectuării unui CT cerebral cu substanță de contrast.
De asemenea, este important să pui la dispoziția medicului o listă cu toate medicamentele, suplimentele sau vitaminele pe care le iei în prezent. Unele medicamente pot interacționa cu substanța de contrast folosită în timpul CT-ului, afectând modul în care aceasta funcționează sau crescând riscul de a dezvolta o reacție adversă. În funcție de tratamentul medicamentos pe care îl urmezi, este posibil să ți se ceară să-l întrerupi pentru câteva zile.[1][2]
Atenție! Nu se va întrerupe sau modifica niciodată tratamentul medicamentos în lipsa unor instrucțiuni clare în acest sens venite din partea medicului!
2. Este posibil să ți se recomande repaus alimentar
Înainte de a efectua o scanare CT a creierului, este posibil să primești anumite instrucțiuni și în ceea ce privește alimentația. Dacă urmează să faci un CT cerebral nativ, adică fără substanță de contrast, vei putea continua să mănânci ca în orice altă zi. Dacă însă ești programat/ă la o tomografie computerizată cerebrală cu substanță de contrast, pregătirea pentru aceasta ar putea include și repausul alimentar. Mai exact, ți se va recomanda să nu mănânci nimic cu cel puțin 3 ore înainte de CT.[1]
3. Este indicat să anunți dacă ești însărcinată
Dacă ești însărcinată sau există posibilitatea sarcinii, informează-ți medicul înainte de tomografia computerizată cerebrală. Expunerea la radiații în timpul sarcinii poate duce la malformații congenitale la făt și se recomandă evitarea investigaților radiologice (care utilizează raze X) dacă nu sunt absolut necesare. În cazul în care o scanare CT este absolut necesară, medicul va lua măsuri speciale de precauție pentru a asigura protecția fătului.[1][2]
4. Va trebui să îndepărtezi bijuteriile și orice alt obiect metalic înainte de CT
În cazul în care urmează să faci un CT cerebral, ar putea fi indicat să lași acasă bijuteriile. Acestea, precum și orice alte obiecte metalice, inclusiv ochelari de vedere, proteze dentare și agrafe de păr, pot afecta calitatea și interpretarea imaginilor CT, deoarece metalul poate cauza artefacte pe imagini, ceea ce poate duce la rezultate inexacte. Tocmai de aceea, va trebui să îndepărtezi orice obiect metalic înainte de a putea face tomografia computerizată.[1][2]
Dacă urmează să faci un CT cerebral, ține cont de informațiile de mai sus. Vor contribui la desfășurarea fără probleme a investigației și la obținerea unor rezultate cât mai clare. Dacă ai întrebări suplimentare sau nelămuriri, nu ezita să discuți despre acestea cu medicul tău sau cu un reprezentant al clinicii de imagistică medicală unde urmează să se efectueze tomografia computerizată cerebrală!
Bibliografie:
- „Computed Tomography (CT or CAT) Scan of the Brain”, John Hopkins Medicine, 8 Aug. 2021, www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/computed-tomography-ct-or-cat-scan-of-the-brain. Accesat 14 Mar. 2024.
- „Head CT”, Radiologyinfo.org, Radiological Society of North America, 2023, www.radiologyinfo.org/en/info/headct. Accesat 14 Mar. 2024.