Cele mai eficiente separatoare de grăsimi pentru restaurantul tău

Autor: Ziarul Top

Separatorul de grăsimi este un echipament esențial în cadrul oricărei bucătării de restaurant, fiind proiectat special pentru a separa și a colecta grăsimile / uleiurile din apele uzate, rezultate în urma preparării alimentelor. Astfel, se poate reduce impactul asupra mediului, prevenindu-se în același timp blocarea sistemului de canalizare.  Fără un astfel de dispozitiv, există riscul de întrerupere a activității în bucătăria restaurantului.

De asemenea, costurile asociate remedierii problemei la nivelul canalizării pot afecta obiectivele tale de business, în timp ce nerespectarea reglementărilor de mediu atrage amenzi considerabile.Mai mult decât atât, reputația restaurantului tău ar putea avea de suferit, ceea ce ar putea determina o scădere a numărului de clienți. În acest context, separatorul de grăsimi este un echipament de care ai mare nevoie în bucătărie, dacă vrei să demarezi un business cu mâncare în domeniul HoReCa! 

Cum funcționează un separator de grăsimi?

Un separator de grăsimi funcționează pe principiul flotabilității. Având o densitate mai mică decât cea a apei, grăsimile și uleiurile alimentare tind să plutească pe suprafața acesteia, atunci când apa uzată intră în separator. Această primă etapă este esențială în procesul de separare a grăsimilor și uleiurilor utilizate în procesul culinar.

Există mai multe tipuri de separatoare de grăsimi pe piață, dar cele mai comune sunt:

  • separatoarele pasive – nu dispun de elemente structurale mobile, depinzând exclusiv de gravitate pentru a separa grăsimile de apă; sunt mai eficiente în cazul unor volume reduse de apă uzată;
  • separatoarele active – funcționează pe baza unui sistem mecanic pentru a separa grăsimile și a le colecta într-un recipient separat; sunt mai potrivite pentru managementul unor volume mari de apă uzată, cum sunt cele generate de restaurantele mari.

Grăsimile și uleiurile alimentare sunt colectate, iar apa este evacuată înapoi în sistemul de canalizare. Acest proces este esențial pentru a preveni blocarea sistemului de canalizare și a minimiza riscul de poluare a mediului, prin utilizarea unei bucătării neconforme cu standardele în vigoare. 

Beneficiile utilizării unor separatoare de grăsimi

Iată cât de importantă este prezența acestor echipamente în bucătăriile din locațiile HoReCa:

  • protejează sistemul de canalizare: prin reținerea la timp a reziduurilor alimentare, separatoarele de grăsimi previn înfundarea țevilor și a instalațiilor sanitare; reziduurile acumulate în timp se pot solidifica, cauzând blocaje serioase la nivelul sistemului de canalizare, ce necesită intervenții costisitoare;
  • reduc riscul de infestare cu dăunători: grăsimile și uleiurile alimentare atrag insecte și rozătoare; buna funcționare a unui astfel de echipament reduce acest risc;
  • pot îmbunătăți calitatea apei uzate: prin reținerea particulelor solide și a grăsimilor, se reduce poluarea apei care ajunge în sistemele de epurare;
  • prelungesc durata de viață a instalațiilor: deoarece au rol în protejarea acestora, separatoarele de grăsimi contribuie la buna lor funcționare pe termen lung;
  • permit respectarea normelor legale: utilizarea separatoarelor de grăsimi este obligatorie prin lege, iar lipsa acestora în bucătării HoReCa atrage după sine sancțiuni.

Cum alegi cel mai bun separator de grăsimi pentru restaurant?

Cele mai citite articole

Alegerea unui separator de grăsimi potrivit pentru restaurantul tău implică mai multe aspecte pe care trebuie să le iei în considerare. În primul rând, este esențial să evaluezi nevoile specifice ale afacerii tale. În acest sens, trebuie să te raportezi la factori precum:

  • volumul apei uzate generate;
  • specificul alimentelor preparate;
  • frecvența de utilizare a separatorului.

În plus, separatorul de grăsimi potrivit pentru locația ta HoReCa trebuie să aibă dimensiunile potrivite pentru a se potrivi în spațiul disponibil și să fie fabricat dintr-un material rezistent la utilizarea zilnică. Din punct de vedere al performanței, un separator de grăsimi eficient ar trebui să elimine 90-95% din grăsimile și uleiurile prezente în apă.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este simplitatea cu care se utilizează și se curăță periodic. Mai mult decât atât, la fel de importantă pentru dinamica afacerii tale ar putea fi și simplitatea cu care acest echipament se instalează în bucătărie, fără a fi necesare modificări majore ale infrastructurii existente.

Nu în ultimul rând, este esențial să te asiguri că separatorul de grăsimi pe care-l alegi respectă toate reglementările de mediu în vigoare. Solicită suportul oferit de specialiști pentru a realiza alegerea de produs corectă, pe baza informațiilor actualizate la care poți avea acces. 

Ține cont de toate aceste sfaturi și recomandări de produs pentru a instala cel mai eficient separator de grăsimi în bucătăria restaurantului tău! 

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE