O centrală electrică convenționala funcţională pe butelii GPL, funcționează numai dacă sunt îndeplinite anumite condiții și se efectuează o conversie. Nu este necesar să reconfigurezi echipamentul, dar va fi necesar să instalezi fitinguri suplimentare pentru a stabiliza presiunea gazului. Ar trebui să acorzi atenție documentației tehnice.
O cerință esențială este capacitatea unității de a funcționa la o presiune redusă a gazului de 3-4 mbar. După cum am menționat mai sus, nu este nevoie să cauţi o centrală termică „specială” care funcționează cu butelii GPL. Produsele moderne pot funcționa atât cu gaz natural, cât și cu gaz lichefiat.
În consecință, atunci când alegi o centrală termică, trebuie să ţii cont de suprafața totală a încăperii încălzite. Poţi instala o centrală cu convecție sau cu condensare. Centrala cu convecție este montată pe perete și, în același timp, face față unei suprafețe de până la 300 mp. Centralele în condensare nu sunt doar mai puternice (suprafața încălzită este de cel puțin 400 mp), ci sunt și mai economice.
Întreţinerea trebuie efectuată corect și în timp util
Separat, ar trebui atins subiectul apei calde. Mulți utilizatori instalează în mod special un boiler electric, crezând că în acest fel se realizează mari economii, însă, această abordare este greșită. Va fi corect să achiziţionezi o centrală termică pe butelii GPL cu dublu circuit. În același timp, consumul de gaz nu crește mult, dar calitatea apei calde se schimbă în bine.
Pentru ca centrală pe butelii GPL să funcționeze corect, întreținerea trebuie efectuată corect și în timp util. Pentru a face încălzire cu gaz pe butelii, trebuie să alegi o centrală termică potrivită, deoarece nu toate echipamentele pot folosi gaz lichefiat ca sursă de căldură. Acest lucru necesită un arzător special proiectat să funcționeze dintr-o butelie GPL.
Se recomanda alegerea unui kit de butelii cu capacitatea de 60 litri, 83 litri sau 150 litri, în funcţie de zona incintei încălzite. Centrală pe butelii GPL este conectată la butelie folosind un reductor special. Debitul este de aproximativ 1,8-2 mc pe oră, în cazul unei cutii de viteze convenționale 0,8 mc/h.
De asemenea, poţi utiliza un arzător proiectat să funcționeze la conductă principală, dar în acest caz este necesar să reglezi supapa pentru alimentarea proporțională cu gaz, deoarece presiunea în conductă este mai mică. În plus, la astfel de dispozitive, deschiderea supapei este mai mare.
Fiecare arzător, conceput pentru încălzirea cu butelii GPL, este reglat în felul său. O descriere detaliată poate fi găsită în instrucțiunile echipamentului. Pentru a economisi bani, poţi folosi şi centrale termice vechi, însă la ele este necesar să înlocuieşti jetul cu un alt produs care are o gaură mai mică.
GPL poate fi utilizat de către clienți privați și comerciali. Companiile în special pot folosi sursa de energie în diferite moduri: pentru încălzire, dar și, de exemplu, ca energie de proces sau pentru procese de uscare.