„Capcane” imobiliare, ep. 1: Presiunea scăzută a apei în apartament

Autor: Ziarul Top

capcane imobiliare ep 1 presiunea scazuta a apei in apartament

Deși unii locatari ai blocurilor vechi s-au obișnuit, poate, cu apa caldă care „urcă” greu, presiunea scăzută a apei reci este, în general, o „capcană” imobiliară ce poate apărea în cazul blocurilor nou-construite.

Cauza este aceea că, adesea, rețelele de utilități (în cazul acesta, rețeaua publică de apă) nu reușesc să țină pasul cu ritmul alert al noilor dezvoltări imobiliare. Problema poate fi întâlnită atât în cazul blocurilor-turn, din pricina regimului mare de înălțime al acestora, cât și în cazul construcțiilor nu foarte înalte, de până la patru etaje (inclusiv la vile!). Cea din urmă situație apare, de regulă, în acele localități periferice ale marilor orașe care au cunoscut o dezvoltare imobiliară intensă în ultimii ani, fără ca rețeaua de apă să fi fost inițial proiectată pentru atâtea blocuri de locuințe (fie ele și nu foarte înalte).

Ce să faci, așadar, pentru a evita – sau a ieși din – această „capcană”? Iată recomandările experților Imobiliare.ro:

1. Verifică presiunea apei de la prima vizionare!

Cea mai simplă măsură preventivă este ca, atunci când mergi la vizionare, să verifici tu însuți presiunea apei din apartament, mai ales dacă locuința se află amplasată la unul dintre etajele superioare. Ține cont de faptul că acesta nu este, totuși, un test „definitiv” – asta pentru că, dacă blocul este nou-construit, rețeaua de apă va fi mult mai solicitată în momentul în care majoritatea apartamentelor vor fi ocupate.

2. Întreabă vecinii!

Cea de-a doua măsură de precauție – sau prima, dacă proiectul nu a fost racordat, încă, la utilități – este să întrebi locatarii din blocurile vecine dacă au probleme cu presiunea apei. În cazul în care te gândești să cumperi un apartament într-un bloc-turn, ideal ar fi, desigur, să poți discuta cu una sau mai multe persoane care locuiesc tot într-o clădire cu regim mare de înălțime, amplasată în apropiere. Dacă imobilul care te interesează are doar trei sau patru etaje, îți va fi mai ușor să găsești vecini aflați într-o situație comparabilă.

Dacă îți dai seama că apartamentul care îți place are – sau ar putea avea! – probleme cu presiunea apei, nu e cazul să disperi. Problema nu este de nerezolvat, iar o soluție relativ facilă constă în instalarea unei stații de hidrofor care să fie adaptată la dimensiunile și nevoile clădirii (ale căror costuri vor varia, desigur, în funcție de acești parametri).

Pentru implementarea unei asemenea soluții, există două variante:

1. Instalația ar trebui să fie montată de către dezvoltator

Pentru un bloc nou-construit, amplasat într-o zonă unde există probleme cu presiunea apei, dezvoltatorul este cel care ar trebui să se asigure de furnizarea utilităților în condiții optime pentru fiecare apartament. De aceea, dacă observi că presiunea apei este scăzută, întreabă vânzătorul (sau reprezentanții acestuia) dacă întenționează să instaleze o stație de hidrofor la nivel de bloc (sau de ansamblu rezidențial) pentru a rezolva situația.

2. Instalația poate fi montată și de asociația de proprietari

Dacă deja te-ai mutat într-un imobil cu probleme de presiune a apei, există, desigur, și soluția ca asociația de proprietari să se ocupe de instalarea unui hidrofor, iar locatarii să cotizeze pentru asta. În cazul în care mizezi de la început pe această din urmă variantă, trebuie să ții cont de faptul că, odată cumpărat apartamentul, poate dura câteva luni până ca asociația de proprietari să se constituie, să cadă de acord cu și să se ocupe de instalarea stației de hidrofor.

Sursa: Imobiliare.ro

ARTICOLE RELEVANTE