Care sunt avantajele aduse de creditele de investitii?

Autor: Ziarul Top

Creditele de investitii sunt utilizate pentru a finanta toate tipurile de nevoi ale intreprinderilor, fie ele tangibile sau intangibile. Aceste imprumuturi sunt rambursabile lunar sau trimestrial si sunt acordate, in general, pentru perioade cuprinse intre 2 si 7 ani, in functie de tipul de obiect care urmeaza sa fie finantat. Ratele dobanzii percepute pot fi fixe, variabile, indexate sau reglementate.

Principiile unui credit investitii pentru intreprinderi

Un imprumut pentru afaceri este utilizat pentru a finanta o investitie in afaceri, fie ca este vorba de un activ material (echipament, vehicul, computer etc.) sau de o nevoie necorporala (finantarea capitalului de lucru, finantarea unei licente, a unui brevet etc.).

De obicei, un imprumut pentru afaceri este rambursabil pe luna sau pe trimestru. Fiecare rambursare este compusa dintr-o parte de capital, dobanda si asigurare de deces si invaliditate.

Durata creditului variaza in functie de tipul de obiect care urmeaza sa fie finantat.

Caracteristicile detaliate ale imprumutului sunt stabilite in termenii si conditiile speciale ale contractului de imprumut care se semneaza cu banca. 

Unele banci ofera fie plati amanate (nu se plateste o data scadenta si se amana pana la sfarsitul creditului), fie plati modulare (variatia in sus sau in jos a valorii platilor). Prin utilizarea acestor posibilitati, se poate anticipa o situatie dificila de flux de numerar.

Care sunt avantajele unui credit pentru investitii?

Exista multe avantaje ale unui imprumut pentru investitii in afaceri, cum ar fi

Cele mai citite articole

-utilizarea unui credit de investitii poate permite sa se obtina o finantare de 100% din TVA.

-posibilitatea de a alege perioada de rambursare, ramanand in acelasi timp aproape de durata de viata a obiectului finantat,

-posibilitatea de rambursare anticipata,

posibilitatea de a deduce dobanda la imprumut de la linia „cheltuieli financiare” din contul de profit si pierdere,

-si, in general, o mare flexibilitate, deoarece banca poate tine cont de multe ori de situatii specifice.

Care sunt conditiile de finantare?

Durata imprumutului variaza in functie de tipul de obiect care urmeaza sa fie finantat, adica in functie de durata de viata a obiectului, de vechimea acestuia, de valoarea sa la sfarsitul imprumutului si/sau de amortizarea fiscala.

De fapt, este preferabil ca perioada de rambursare sa se bazeze pe durata amortizarii fiscale a obiectului finantat.

In acest fel, se va finaliza in acelasi timp imprumutul si amortizarea fiscala aferenta.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE

extrastyle.ro