Carne de pui de tara sau varianta industriala?

Autor: Vornisa Diana

Carne de pui crescuti la ferma sau carne de pui de tara? Este o discutie lunga de care au profitat tot mai multi producatori de carne de pui, care adauga pe etichete descrierea „pui de tara” pentru a atrage cat mai multi clienti. Cu siguranta ca produsele din carne de pui din comert provin, in proportie de 99%, din pui crescuti in fermele din fabrici. Totusi exista diferente intre modul in care unii producatori aleg sa creasca puii a caror carne ajunge in galantare.

Exista mai multi factori care influenteaza gustul carnii de pui. Alimentatia este unul dintre ele. Un alt lucru este rasa. 

Chiar daca sustinatorii agriculturii bazate pe eficienta au afirmat de mult timp ca nu exista diferente functionale intre agricultura din vechime si agrobusiness-ul modern, studiile recente arata ca modul in care este crescut puiul influenteaza gustul carnii din farfuriile noastre.

La randul lor, bucatarii celebri spun ca carnea puilor crescuti la tara are un gust mai bun.

Studiile au scos la iveala cateva detalii interesante care merita aduse in discutie. In primul rand, puii de tara au o greutate mai mare in momentul sacrificarii. Este un lucru absolut logic daca luam in calcul ca, spre deosebire de puii crescuti in fabrica, acestia au mai mult spatiu de a se deplasa, ceea ce duce la cresterea masei musculare. Chiar daca ati putea crede ca puii crescuti la tara au tendinta de a manca mai mult pentru ca, avand o raza mai mare de actiune, tind sa arda mai multe calorii, nu este asa. Indiferent de locul in care sunt crescute, s-a constatat ca pasarile mananca la fel de mult.

Tinand cont de aceste studii, marile companii care produc carne de pui s-au reorientat in ceea ce priveste cresterea si alimentatia pasarilor, urmand modelul de crestere a unui pui de tara. Asa se face ca s-a ajuns ca unii pui crescuti in adaposturile artificiale sa aiba un nivel vizibil mai ridicat de grasimi polinesaturate omega-3, decat puii crescuti in curti, la tara. Acest lucru se datoreaza faptului ca marii producatori au inceput sa aiba campul lor plantat cu trifoi, nu doar iarba, iar trifoiul era sursa nutrientilor suplimentari.

Toata lumea a auzit vechiul truism: „esti ceea ce mananci”, iar astazi stiinta continua sa studieze gradul in care aceasta zicala ar putea fi adevarata.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE