De la 34.000 de puncte in aprilie, indicele SIF-urilor ajunsese pe 25 mai la numai 18.000, o pierdere potentiala de aproape 50% pentru cei ce se aventurasera pe actiuni pe valurile optimismului nefondat. Dupa o tentativA de revenire, astazi indicele sta la 20.000 puncte, volumele scazand ingrijorator la BVB. Cum priveau brokerii autohtoni in urma cu mai putin de doua luni fenomenul? Indemnau cumva la retinere, la distantare de o miscare exagerata care tinea de mai bine de un an, la marcarea profiturilor? Va oferim un exemplu edificator.
Cele mai citite articole
Pentru mine, cea mai surprinzatoare pozitie a avut-o Razvan Pasol, presedintele Intercapital, un om pe care l-am apreciat in 2008 pentru echilibru, atunci refuzand sa vada mari oportunitati in plin picaj bursier, cum multi dintre colegii sai au facut-o. Din pacate, pe 19 aprilie, editorialul sau din Capital („Paradoxul investitiei la bursa”) se incheie cu urmatoarea concluzie: „Anul 2009 a adus o creştere de 62% pentru investitorii la bursa bucuresteana, iar primul trimestru din 2010, inca aproape 30%. Astazi, actiunile sunt ieftine si merita cumparate. Insă, paradoxul este că cei mai mulţi stau deoparte, descurajati de aceiasi brokeri, analisti si jurnalisti care i-au incurajat in 2007. Peste incă vreo trei-patru ani, vom vedea din nou investiţii masive la bursa, exact inainte de urmatoarea criza. Eu am inceput investitiile la inceputul lui 1997. Am prins cateva luni foarte bune de cresteri si am tras prematur concluzia ca ma pricep. In următorii ani, am pierdut cam tot -si castigul, si investitia initiala. Insa, am invatat o lectie, iar anii de crestere ce au urmat mi-au aratat secretul investitiei la bursa: cumpara ieftin si vinde scump. E mult mai simplu decat crezi”. Ma rog, nu de aceeasi parere cred ca sunt acum cei care au luat SIF-uri „ieftine” cand BET-FI era 31.664 puncte (19 aprilie, data aparitiei editorialului din Capital). Iar cu viitoarele investitii masive la bursa de peste 3-4 ani de care vorbeste autorul, in contextul in care contribuabilii se pregatesc mai peste tot in lume sa stranga cureaua, nu cred ca mai e cazul sa ne iluzionam.Oricum, daca nici Razvan Pasol nu mai poate fi un reper printre brokerii romani, situatia e cu adevarat „albastra” pentru cei care asteapta ghidare in investitiile personale.
Tot in aprilie, intr-un articol („Cat mai tin focurile de artificii la bursa?”) spuneam asa: „Orice ībear market rally” trebuie sa fie convingator inainte ca bursele sa isi reia traseul de scadere. Adica trebuie atrasa suficienta carne de tun. Cand acest lucru s-a produs, apare discret schimbarea de trend. Adica la primele corectii trebuie sa existe destui saraci cu duhul care sa vada in asta oportunitati. A fost destul de convingator trendul declansat din martie 2009? Daca ne uitam la recomandarile brokerilor din acest moment, la declaratiile autoritatilor si oficialitatilor, asa s-ar vrea. Se lucreaza intens la o perceptie pozitiva din partea publicului, pentru ca-nu uitati-perceptia creaza realitatea. Am un coleg de breasla care s-a apucat constiincios de bursa vazand evolutia din ultimele luni. Nu isi aminteste prea bine ce a fost in 2008, dar ar vrea sa prinda in acest an macar o parte din petrecerea din 2009. Este frizerul ideal si aparitia unui numar cat mai mare de asemenea personaje ne apropie de momentul intoarcerii pietelor”.Ei bine, frizerii n-au intarziat sa apara, chiar daca au iesit din barlog mai greu.