Pentru a obține finanțare în baza unui contract de factoring, este necesar să se stabilească un contract între compania ce deține o anumită factură (aderent) și un factor. Acest document descrie toate condițiile specifice și generale: drepturile și obligațiile părților contractante.
Pentru a stabili acest lucru, trebuie realizată o estimare fie direct de către potențialul factor, fie de către un broker specializat, care te poate sfătui în alegerea companiei de factoring și chiar poate negocia condițiile de încheiere pentru un astfel de acord.
În funcție de starea financiară a aderentului și a debitorilor, cifra de afaceri, valoarea medie a facturilor, perioada de creditare, numărul de clienți, factorul evaluează riscurile analizând portofoliul și bilanțul firmei, precum și situația fiscală pe mai mulți ani.
Contractul de factoring, o soluție pentru a obține cash rapid
Dacă deja ai auzit de avantajele factoringului, s-ar putea să fii încântat de perspectiva de a-ți încasa facturile mai devreme și de a evita unele dintre neplăcerile determinate de întârzierile la plată, inclusiv privind gestionarea clienților rău-platnici. Totuși, unii oameni de afaceri sunt atât de dornici să înceapă procesul de factoring, încât neglijează să se uite cu foarte multă atenție la un document esențial: contractul de factoring.
Documentul contractual de factoring este în esență un acord încheiat între o companie și instituția financiară bancară sau nebancară (factorul). Fiecare acord are anumite condiții care pot varia ușor în funcție de factorul cu care lucrezi.
Mai exact, acest acord este un contract financiar care descrie costurile și condițiile de factoring referitoare la anumite creanțe deținute în baza afacerii tale.
Greșeli de evitat la semnarea unui contract de factoring:
O cesiunea de creanță, ca parte esențială a unui acord de factoring, nu este bine să se realizeze pe nerăsuflate (chiar dacă setea de cash flow este extrem de mare!), ci în cunoștință de cauză, cu maximă responsabilitate.
1. Mulți reprezentanți ai firmelor nu citesc tot contractul în detaliu
Un contract de factoring nu este chiar cel mai interesant document de citit, dar este important să se înțeleagă fiecare detaliu pe care îl conține. Poate fi chiar benefic ca documentul să fie citit alături de un partener de încredere sau un avocat comercial pentru a te asigura că nu pierzi din vedere informații importante.
Asigură-te că observi în mod special orice fel de taxe suplimentare ce pot fi impuse de către factor și nu uita să întrebi despre tot ceea ce ar putea include acest contract.
2. Neînțelegerea cerințelor
Multe acorduri de factoring tradiționale complexe au un minim lunar. Dacă este trecut unul în contract, asigură-te că îl cunoști de la bun început, deoarece ai putea să fii penalizat dacă încalci termenii contractului. Pe lângă minim, este obligatoriu să fii la curent cu sancțiunile ce vor surveni dacă nu îndeplinești anumite clauze contractuale.
3. Nu cunoști cum interacționează factorul cu clienții anterior semnării contractului
Deoarece factorul cu care vei lucra va fi responsabil pentru colectarea plăților de la clienții tăi, vei dori să înțelegi cum fac acest lucru. Acest lucru este important, deoarece are un impact puternic asupra fluxului de numerar al afacerii tale.
De ce să alegi un factor în locul altuia? Există diferențe între ei?
Precum bănuiești deja, nu toți factorii sunt la fel! Plus că există contracte de factoring care se încheie în mod fizic (tradiționale) și, mai nou, contracte de factoring ce se realizează online.
Tranzacția de factoring va detalia în mod explicit drepturile și responsabilitățile legale în relația de factoring. Cel mai important, va descrie acordul clientului de a atribui creanțele sale factorului, adică de a acorda legal factorului dreptul de a cumpăra facturile și de a colecta sumele datorate de clienții tăi.
Instant Factoring, cea mai simplă cale de a obține ONLINE resursele financiare de care ai nevoie!
Vrei câteva argumente?
● Procesul de aprobare la Instant Factoring este următorul:
– 5 minute – completarea cererii de finanțare (online);
– 2 ore – verificarea și aprobarea;
– maximum 24 de ore pentru prima finanțare.
● Cum se desfășoară la alte instituții ce oferă servicii de factoring lucrurile?
– o zi pentru depunerea unei cereri de finanțare;
– 2 – 5 săptămâni pentru așteptarea aprobării:
– 3 – 5 săptămâni pentru prima finanțare.
Nu-i așa că ți-am stârnit interesul referitor la aplicația Instant Factoring? Intră pe instantfactoring.com chiar acum pentru mai multe detalii!