Clădirea comercială pe care o alegeți va avea un impact important asupra afacerii dvs.
Nu prea se mai găsesc acum spre vânzare spații comerciale în București, astfel încât trebuie să știți clar care sunt nevoile dvs. și cât vă puteți permite să plătiți pentru un spațiu ideal. Dacă aveți un plan de afaceri, știți probabil suma pe care o puteți cheltui pe chirie, utilități și taxe. O analiză a fluxurilor de numerar vă va ajuta să stabiliți dacă vă puteți permite să achiziționați o proprietate comercială sau dacă închirierea este singura opțiune viabilă.
Închirierea vă poate permite să păstrați mai mult din capitalul dvs. circulant pentru operațiunile de afaceri. Totuși, nu uitați să luați în considerare creșterile viitoare ale chiriei. Asigurați-vă că vă cântăriți obiectiv opțiunile atunci când decideți să vă cumpărați sau să închiriați un anume spațiu comercial.
Este întotdeauna o idee bună să solicitați sfatul unui consultant independent în domeniul imobiliar comercial care vă poate ajuta să stabiliți criteriile obiective pentru alegerea clădirii potrivite. Acest consultant ar trebui să cunoască zona și să fie familiarizat cu reglementările privind zonarea și cu eventualele probleme legate de clădire, locație și utilizările la care se pretează. Nu neglijați nici apelarea la un avocat specializat în astfel de tranzacții cu spații comerciale.
Între timp, iată cinci sfaturi pentru a vă ghida când căutați locația potrivită pentru afacerea dvs.
1. Adaptați selecția la nevoile obiective ale afacerii dvs.
Dacă sunteți un comerciant cu amănuntul, probabil că doriți să vă asigurați că există un trafic pietonal mare în zonă, dar și locuri de parcare, precum și un decor atrăgător.
Locația și decorul sunt mai puțin importante pentru succesul unei operațiuni de comerț cu ridicata sau de fabricație, dar în acest caz va trebui să respectați regulamentele de zonare care stipulează ce tipuri de activități sunt permise acolo.
Pentru prestatorii de servicii este posibil să aveți nevoie de o serie de birouri amplasate în zone selecte, cu internet de mare viteză și cu un acces ușor la transportul public (metrou, mai ales). O clădire într-o locație centrală vă poate oferi un avantaj strategic important.
2. Spațiul comercial are nevoie de modificări?
Dacă ați găsit o clădire potrivită într-o locație bună, luați în considerare ce va fi nevoie pentru modernizarea ei. Întrebarea devine atunci: „Cine va plăti?”
Dacă închiriați spații care necesită modificări, va trebui să negociați cu proprietarul. Asigurați-vă că aveți un contract care să precizeze ce trebuie făcut, cu termene limită clare și sancțiuni dacă nu se termină lucrările la timp. Aceste dispoziții trebuie să fie scrise în contractul dvs. de închiriere.
Viciile spațiului comercial pot fi puncte de negociere cu vânzătorul (sau dureri de cap viitoare!). Nu le ignorați.
Nu toate modificările sunt în puterea unui proprietar pentru a le finaliza. Pot exista reglementări privind zonarea sau patrimoniul care necesită aprobarea renovărilor de către primărie. Acest lucru poate necesita timp și nu există nicio garanție că modificările solicitate vor fi permise.
3. Luați în considerare impozitele și infrastructura locală
Taxele variază în funcție de sector. Agentul dvs. comercial imobiliar ar trebui să știe nivelul lor, precum și infrastructura și utilitățile din zonă.
4. Priviți în perspectivă lucrurile
Este minunat să existe un spațiu comercial bun pentru a vă extinde. Dar plata pentru spațiul suplimentar care ar putea fi util la un moment dat în viitor ar putea să nu fie cea mai bună utilizare a capitalului dvs. la momentul actual. Înainte de a face o investiție imobiliară, trebuie să fiți sigur că veți avea nevoie de ea într-o perioadă relativ scurtă de timp. Planul dvs. de afaceri și consilierii vă pot ajuta să determinați ce vă puteți permite și ce nu.
5. Separați-vă nevoile de dorințe
Faceți o listă „must have” cu lucrurile de care afacerea ta are cu adevărat nevoie. Apoi, faceți o listă de dorințe pe care le aveți de la spațiul respectiv, dar care nu sunt absolut esențiale.
Cel mai bine este să păstrați o listă scurtă. Spațiile comerciale rămase ar trebui să fie clasificate în funcție de cât de bine îndeplinesc cerințele din lista obligatorie.
După ce ați trecut prin acest exercițiu pentru fiecare clădire pe care o analizați, cele trei sau patru cu cele mai mari scoruri ar trebui să fie luate în considerare cu atenție înainte de a face o alegere finală.